10. jun 2021.10. jun 2021.
VLADIMIR NINKOVIĆ, PREDSEDNIK

VLADIMIR NINKOVIĆ, PREDSEDNIK

izborna skupština

SUBNOR KAO BREND ANTIFAŠIZMA

Prošle nedelje, uz poštovanje svih mera zaštite od korona virusa, održana je izborna Skupština SUBNOR-a Šabac u prostorijama, u zgradi bivšeg komiteta, Skupštini su, pored boraca, prisustvovali predstavnici svih društvenih organizacija koje zajedno sa SUBNOR-om sprovode sve aktivnosti od značaja za zemlju iz svojih nadležnosti.

Skupštinu je otvorio i pozdravio sve prisutne dosadašnji predsednik Vladimir Ninković, koji je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu svim palim borcima u svim dosadašnjim ratovima. Zatim je dalje radom Skupštine rukovodilo Radno predsedništvo.

O proteklom periodu rada SUBNOR-A Šapca izveštaj je podneo dosadašnji predsednik Vladimir Ninković, koji je između ostalog naglasio: “Naša organizacija je u proteklom periodu ostvarila opšti napredak u kvalitetu i obimu ostvarivanja ranije usvojenog programa. U tom programu mi smo sebi postavili u zadatak osavremenjavanje programa aktivnosti i obeležavanje istorijskih događaja i ličnosti, izrada i osvajanje novog Statuta organizacije usaglašen sa republičkim statutom. Mnoge naše aktivnosti, naglasio je Ninković, su u toku – nadamo se da ćemo ih uspešno sprovesti u saradnji sa svim društvenim organizacijama i udruženjima, kao i do sada. U novom izbornom periodu predvideli smo za obeležavanje 29 značajnih događaja iz naše istorije.

U izveštaju Ninković na više primera oslikao je rad boračke organizacije Šapca i pozvao sve članove da zajedno rešimo još mnoga zaostala pitanja boraca, uz pomoć lokalne samouprave i drugih državnih organa.

MILAN BRKIĆ, SEKRETAR


U izveštaju je nabrojano više nerešenih boračkih zahteva. Tražimo, naglasio je Ninković, da se još više uvažava stvarna slika antifašističke prošlosti i poštuje borački doprinos pobedi nad fašizmom, da se poštuje herojska odbrana zemlje. SUBNOR se s pravom definiše kao antifašistička, patriotska, nestranačka, boračka, invalidska i humanitarna organizacija od posebnog značaja, posle Rusije najveća boračka organizacija u Evropi.

Ninković je u izveštaju još istakao da je za sada saradnja sa lokalnom samoupravom zadovoljavajuća sa tendencijom još poboljšavanja. Takođe i saradnja sa komandom garnizona Šabac je veoma uspešna.
Po izveštaju i drugim materijalima nije bilo diskusije – svi su prihvaćeni jednoglasno.

Jedno od značajnih pitanja na Skupštini bilo je usvajanje novog Statuta organizacije. Ninković je dao kraće obrazloženje da je predlog ovog Statuta u potpunosti usaglašen sa republičkim Statutom. U Statutu kao najznačajnija promena je u nazivu, tako da će se boračka organizacija u buduće zvati “SAVEZ UDRUŽENjA BORACA NARODNOOSLOBODILAČKIH RATOVA”, što znači da sve organizacije koje po ovom pitanju sarađuju sa SUBNOR-om, nosiće zajednički naziv “boračke organizacije”.

Dato obrazloženje o promeni naziva organizacije nije bilo diskusije, prihvaćeno je jednoglasno.
Skupština je završila rad izborom Gradskog odbora u sastavu: Vladimir Ninković za predsednika, Živorad Petković za podpredsednika, Milan Brkić za sekretara, i za članove GO izabrtani su Dragomir Gladović, Dimitrije Milinković, Đorđe Momčilović, Miloje Vasić, Ljubisav Živanović, Marko Maksimović, Dr Dragutin Jovanović, Aleksandar Bogdanović, Stevan Stojanović, Stevan Simić, Vinko Trepše, Ilija Tovarović, Slobodan Živanović i Radmila Kosanović. Predviđena su još dva mesta za predstavnike veterana iz rata 1991 – 1999. u Nadzorni odbor Skupština je izabrala Ljubisava Živanovića, Miletu Tomića i Branislava Zaplatića. Predstavnike u republičke organe odrediće Gradski odobor iz svog sastava kada od Republike dobije potreban broj iz Šapca.

Statutom je predviđeno da se živi borci NOR-a proglase za počasne predsednike organizacije. I na kraju, na Skupštini bio je jedini živi borac iz NOR-a Vinko Trepše, koga su svi na Skupštini pozdravili aplauzom.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa