6. oktobar 2011.6. okt 2011.
REŠENjE PROBLEMA IZBEGLIH I INTERNO RASELjENIH

DOBAR PRIMER SARADNjE

Objekat “socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima“ otvoren prošle srede u Šapcu, po rečima zvaničnika odličan je pokazatelj uspešne saradnje lokalne samouprave, Vlade Republike Srbije i međunarodnih partnera. U Srbiji po ovom principu, do sada izgrađene 682. stambene jedinice u koje je smešteno 2.100 izbeglih, interno raseljenih i porodica iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva
Pre šesnaest godina na teritoriji Šapca je boravilo sedamnaest i po hiljada izbeglica. Po rečima pomoćnika komesara Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, Ivana Gerginovog , dobrom voljom starosedelaca Šapca, istrajnošću izbeglih i interno raseljenih, naporima lokalne samouprave koja je imala veliku pomoć države preko Komesarijata za izbeglice, ovaj broj je danas smanjen na 1. 850 izbeglih i 372 interno raseljena lica.
-Od decembra 2009., do danas u Šapcu je potrošio 47 miliona dinara na rešavanje stambenih potreba i ekonomsko osnaživanje izbeglih i interno raseljenih lica. U tom periodu, ovde je podeljen 41 grant građevinskog materijala, 32 granta iskorišćena su za dohodno osnaživanje, otkupljeno je šest seoskih domaćinstava i, sada urađeno dvanaest stanova. Uglavnom su to bila sredstva Evropske Unije, UNHCR i Republike Srbije ““ rekao je Ivan Gerginov.
U novootvoreni objekat u Šapcu smešteno je dvanaest porodica, odnosno 36 lica. Reč je uglavnom o porodicama izbeglim iz Hrvatske.
-Od ukupnog broja porodica, devet je izbegličkih, dve su interno raseljeni sa Kosova i jedna je lokalna. U pet slučajeva, reč je o samohranim majkama. Većina ovih ljudi ima posao samo u toku jedne sezone. Mnogi od njih su u izbegličkom statusu već petnaest godina. Na žalost, ovakvih porodica ima još mnogo u Srbiji, ali smatram da je ovo korak u pravom pravcu ka rešavanju ove problematike ““ objasnio je šef misije Međunarodne organizacije za migracije Gregoar Gudstajn.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa