10. jun 2021.10. jun 2021.
Živi za igru, ne igraj se životom
ZAVRŠENA TRODNEVNA KAMPANjA ZA POVEĆANjE BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Živi za igru, ne igraj se životom

Kampanju su realozovali Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju Grada Šapca, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Šabac. “Ova kampanja je namenjena prevashodno mladim učesnicima u saobraćaju. Cilj ovih aktivnosti jeste da se mladima skrene pažnja na važnost i značaj bebednog učešća u saobraćaju, da steknu nova znanja, podsete se ispravnih stavova i promene svoje ponašanje kako bi bili što bezbedniji u saobraćaju” istakao je Veljko Ćurčić, stručni saradnik za projekte Agencije za bezbednost saobraćaja “ Život je najvrednije što imamo. Poruka ove kampanje i jeste da uživaju u svim blagodetima koje nosi mladost, ali da moraju i da vode računa i budu odgovorni” rekao je Nemanja Pajić predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju Grada Šapca
Edukacijom najmlađih učesnika u saobraćaju u ponedeljak je završena trodnevna aktivnost u sklopu kampanje za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju. Ovogodišnja kampanja bila je usmerena ka ugroženim grupama, a sastojala se od podele promotivnog materijala građanima Šapca u petak i subotu i simulacije različitih situacija u saobraćaju na određenim simulatorima na Trgu šabačkih žrtava, u ponedeljak. Realizovana je pod sloganom “Živi za igru, ne igraj se životom”, a njom su obuhvaćena deca od predškolaca do srednjoškolaca.

Kampanju su realozovali Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju Grada Šapca, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Šabac. Lokalni Savet i republička Agencija imaju dugogodišnju dobru saradnju ucilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.



-Ova kampanja je namenjena prevashodno mladim učesnicima u saobraćaju. Cilj ovih aktivnosti jeste da se mladima skrene pažnja na važnost i značaj bebednog učešća u saobraćaju, da steknu nova znanja, podsete se ispravnih stavova i promene svoje ponašanje kako bi bili što bezbedniji u saobraćaju. Danas smo u okviru “Bezbedne zone” pripremili promo-edukativne materijale, simulatore vožnje gde svi mogu probati i videti kako izgleda vožnja pod dejstvom alkohola, vožnja sa upotrebom mobilnog telefona. Imamo rekvizite poput “pijanih naočara” pomoću kojih mladi mogu da vide kako alkohol utiče na njihove sposobnosti. Ovde su i deca, zato što je važno da od malena uče o bezbednom ponašanju u saobraćaju, istakao je Veljko Ćurčić, stručni saradnik za projekte Agencije za bezbednost saobraćaja i podsetio da su letnji meseci poznati po većem broju stradalih ljudi u saobraćajnim nezgodama zbog povećanog kretanja. Naveo je da svake godine oko 100 mladih pogine u saobraćajnim nezgodama, što je izuzetno veliki broj, te da se radi na tome da se taj broj smanji.

Saobraćajna policija vodi brigu o bezbednosti na putevima, ali pored represivnih mera, dosta pažnje se posvećuje i preventivnim akcijama.

Motociklisti među najugroženijima
Moto klub “Čivija” godinama učestvuje u svim akcijama koje promovišu bezbednu vožnju i redovno skreću pažnju svim učesnicima u saobraćaju da pažljivo voze. Motociklisti su veoma ugroženi na putevima, nekada zbog svojih grešaka, ali često i zbog toga što drugi, “jači” učesnici u saobraćaju ne obraćaju dovoljno pažnje na njih.
-Ovim putem apelujemo na sve motocikliste da nose zaštitnu opremu i koriste kacige, zaštitne jakne, rukavice i čizme. Takođe, apelujemo na ostale učesnike da u ovim toplim danima obrate pažnju na povećan broj motociklista u saobrajaju i da u skladu sa tim prilagode svoju vožnju i poštuju saobraćajne propise, rekao je Dragan Antonić iz MK “Čivija”.


-Pored preventivnih, posebno mesto u našem postupanju zauzimaju i represivne aktivnosti. Od početka godine sproveli smo ukupno 25 represivnih akcija na području Policijske uprave Šabac, 21 regionalnu i 4 međunarodnog karaktera. Međunarodne akcije su imale za cilj kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa, zatim kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i na kontrolu brzine kretanja. Ciljeve regionalnih akcija smo određivali na osnovu analize saobraćajnih nezgoda i u zavisnosti od trenutne problematike određivali smo ciljeve, rekao je Zoran Selenić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Šabac.

Nemanja Pajić, predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju Grada Šapca istakao je da su preventivne aktivnosti intezivirane, kako bi se doprlo do što većeg broja mladih, jer se pokazalo da u su ovom periodu godine najugroženiji u saobraćaju.



-Život je najvrednije što imamo. Poruka ove kampanje i jeste da uživaju u svim blagodetima koje nosi mladost, ali da moraju i da vode računa i budu odgovorni. Verujem da im prenosimo pravu poruku, ali važno je takođe doći do svih učesnika u saobraćaju i obuhvatiti što više grupa, od najmlađih do najstarijih. To ćemo i činiti kontinuirano tokom cele godine. Ovakve kampanje nisu dovoljne. Moramo da uđemo u škole i različite ustanove kako bismo postigli što bolji rezultat, a to je da nemamo smrtno stradalih na području Šapca, rekao je Nemanja Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa