10. jun 2021.10. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Nastavak uspešne saradnje Centra za stručno usavršavanje i Centra za promociju nauke

Podrška novim znanjima i nauci

Naučni klub Šabac u CSU predstavlja mesto okupljanja učenika, nastavnika, a spaja ih ljubav prema nauci i saznanju. Od juna Naučni klub je bogatiji za Mejkers spejs, naučno zanatsku radionicu. Aneks ugovora je nastavak uspešne saradnje u domenu promocije, popularizacije nauke, ali i sticanja novih znanja, veština. Trenutno 12 gradova u zemlji na ovaj način promoviše nauku i tehnologiju
U Centru za stručno usavršavanje potpisan je aneks ugovora na period od pet godina o nastavku saradnje CSU Šabac i Centra za promociju nauke o finansiranju Naučnog kluba Šabac. Ugovor su verifikovali direktor CSU Branko Filipović i v.d. direktor Centra za promociju nauke Marko Krstić.

-Zahvaljujući Centru za promociju nauke proteklih godina smo realizovali brojne manifestacije.
Značajan broj dece je bio deo naših radionica, programa gde su kroz igru i učili. Pored Noći istraživača u septembru, zajedno realizujemo i Dečji naučni kamp, Karavane klime, a mesec maj je uvek u znaku matematike - ističe direktor CSU Branko Filipović. Napominje da su brojni sadržaji zastupljeni tokom godine, te da je šabački park nauke prava mala oaza sa 36 interaktivnih instalacija.
-U planu je i virtuelna šetnja kroz naš park kako bi deca koja nisu u mogućnosti da nas posete na poznatoj adresi, ipak to učine u virtuelnom svetu i uživaju u ponudi najvećeg paraka nauke u zemlji.
Naučni klub Šabac kao deo CSU predstavlja mesto okupljanja učenika, nastavnika, a spaja ih ljubav prema nauci i saznanju. Trenutno 12 gradova u zemlji na ovaj način promoviše nauku i tehnologiju.

Početkom juna Naučni klub je bogatiji za Mejkers spejs, naučno zanatsku radionicu namenjenu kreativcima i njihovim inovativnim idejama. Planirano je da bude dostupan zainteresovanim sugrađanima, uz stručno vođenje profesora Tehničke škole Šabac


-Klub u Šapcu je deo velike porodice naučnih klubova u Srbiji. Od 2016. gradimo i širimo svoju mrežu, te se nadamo da će i narednih pet godina biti ispunjeno dobrom i kvalitetnom saradnjom, kao i do sada, na obostrano zadovoljstvo - rekao je v.d. direktor Centra za promociju nauke Marko Krstić.
Početkom juna Naučni klub je bogatiji za Mejkers spejs, naučno zanatsku radionicu namenjenu kreativcima i njihovim inovativnim idejama. Planirano je da bude dostupan zainteresovanim sugrađanima, uz stručno vođenje profesora Tehničke škole Šabac.

-Oprema koju Mejker spejs u CSU poseduje je profesionalna, te može da se koristi za maketarstvo, modelarstvo, ZD štampu. Na raspolaganju su nam ZD štampači, laser za graviranje, oprema za robotiku, 3D olovke - pojašnjava profesor Tehničke škole Milan Savić i naglašava da je upravo ZD štampa najinteresantnija za sve.

Foto: Glas Podrinja


-Trenutno smo u prilici da sve ono što imamo kao ideju i realizujemo zahvaljujući mogućnostima ZD štampača. Bez obzira da li je reč o umetničkim delima, modelima automobila, ili neki poseban predmet. Mogućnosti su brojne, a na nama je da ostvarimo svoje zamisli. Centar za stručno usavršavanje ima kurs u ovoj oblasti, a biće oformljen i kurs za 3D modelovanje što će činiti celinu - dodaje profesor Savić uz osvrt na bogatstvo znanja, poznavanja mogućnosti opreme, kako u obrazovnim ustanovama, tako i centrima za edukaciju.

-Naša škola već ima Mejkers spejs koji smo gradili godinama i koristimo ga tokom redovne nastave, a pomenuti u CSU potpuno zadovoljava potrebe svih smerova iz oblasti elektrotehnike. Možemo da vršimo potpunu kontrolu i poseduje sve što nam je potrebno za nastavni proces na visokom nivou. Ove godine Tehnička škola će dobiti mehatroniku po prvi put kao smer na šta smo posebno ponosni.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa