10. jun 2021.10. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

POTPREDSEDNICA VLADE SRBIJE I MINISTARKA RUDARSTVA
I ENERGETIKE PROF. DR ZORANA MIHAJLOVIĆ U BOGATIĆU

Geotermalna energija za zagrevanje, iskustvo za primer

Izgrađeni toplovod na bazi korišćenja geotermalne energije u Bogatiću je prvi ovakve vrste
u Srbiji. Više nego dobra iskustva su najveća garancija za nastavak posla koji će Ministarstvo podržati u svakom pogledu, jer pored velike uštede energije doprinosi očuvanju zdrave životne sredine, ocena je sa sastanka i kasnije konferencije za medije, održane prošlog utorka u Bogatiću, kojoj su, pored ministarke Mihajlović, prisustvovali predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac i predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić sa saradnicima. Među gostima su bili i predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na čelu sa dr Dejanom Milenićem
U radnoj poseti opštini Bogatić, prošlog utorka je bila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Na lokaciji geotermalne bušotine u Bogatiću, gde je izgrađena energana toplovoda koji vodi do centra ove varošice i na bazi korišćenja tople vode zagreva više objekata, dočekali su je predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac sa saradnicima. Među gostima su bili i predstavnici Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu na čelu sa doktorom Dejanom Milenićem, sa kojima ova lokalna samouprava ima veoma dobru saradnju, upravo na korišćenju geotermalne energije.

Nastavićemo dalje u finansiranju druge faze projekta za zagrevanje novih javnih objekata i konačno u trećoj fazi i stanovništva, privatnih kuća


Visoka gošća je upoznata sa prednostima i načinom rada ovog postrojenja, a potom je u prostorijama opštine održan sastanak i konferencija za medije.

Foto: Glas Podrinja


-Protekli rad ovog toplovoda na bazi korišćenja geotermalne energije je veoma koristan i prvi u Srbiji. Nastavićemo dalje u finansiranju druge faze projekta za zagrevanje novih javnih objekata i konačno u trećoj fazi i stanovništva, privatnih kuća. Osim što donosi uštedu, ovaj projekat je značajan sa stanovišta zaštite životne sredine. To je shvaćeno i u Skupštini Srbije, nedavnim usvajanjem više zakonskih rešenja kojima se reguliše ova oblast. Posebno je značajan Zakon o obnovljivim izvorima energije, istakla je ministarka Mihajlović i obećala finansijsku pomoć kako opštini Bogatić i Vladimirci, tako i drugim lokalnim samoupravama koje su se prijavile na poziv Ministarstva radi uštede i korišćenja obnovljivih izvora energije koji su višestruko korisni.
U jednom delu konferencije bilo je reči i o korišćenju drugih načina za efikasnije korišćenje energije, kao što je izolacija zgrada, upotreba panela na krovovima kuća i gasifikacija.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, pozdravljajući gošću izrazio je zahvalnost na poseti i naglasio da je u razgovorima bilo više reči o dosta važnih tema, među kojima je sigurno jedna od najvažnijih toplifikacija


Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, pozdravljajući gošću izrazio je zahvalnost na poseti i naglasio da je u razgovorima bilo više reči o dosta važnih tema, među kojima je sigurno jedna od najvažnijih toplifikacija. Sa njom će se nastaviti i u narednom periodu, a Damnjanović je posebno zadovoljan što će se Ministarstvo u ove poslove uključiti, pre svega u finansijskom delu, budući da je to najveći problem ne samo u opštini Bogatić.

Foto: Glas Podrinja


U sličnom tonu je govorio i predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić, a načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac je kao izuzetno važno ocenio zakonodavna rešenja doneta u Skupštini Srbije povodom ovih pitanja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa