10. jun 2021.10. jun 2021.
Poželjna  stabilizacija vremena
STANjE USEVA

Poželjna stabilizacija vremena

Ono što je sada poželjno je stabilizacija vremena odnosno poželjne su više dnevne temperature kako bi nalivanje zrna bilo što bolje. Ne bi bilo dobro da dođe do nekih temperaturnih naglih skokova što bi dovelo do toplotnog udara praćenim vetrom i visokom vlažnošću vazduha. O prinosu je rano govoriti ali sada obećava dobar rod
U ovom momentu, možemo biti zadovoljni stanjem svih useva na njivama. Što se tiče strnih žita ako se osvrnemo na predhodni period, nedostatak padavina, niže temperature koje su pratile tok vegetacije, ipak dobro izgledaju. Usevi su uglavnom zdravi i obećavaju dobar prinos.

Sada je već kasno za neku fungicidnu zaštitu i nadamo se da neće trebati. Ono što je sada poželjno je stabilizacija vremena odnosno poželjne su više dnevne temperature kako bi nalivanje zrna bilo što bolje. Ne bi bilo dobro da dođe do nekih temperaturnih naglih skokova što bi dovelo do toplotnog udara praćenim vetrom i visokom vlažnošću vazduha. O prinosu je rano govoriti ali sada obećava dobar rod.



Žetva se očekuje, pre svega ječma za 20-tak dana koliko i kasni vegetacija. Kukuruz ,Suncokret i Soja sada takođe traže sunčane dane za dalji porast. Setva jeste kasnila, jeste bilo produženo nicanje ali napreduju u porastu.Sledi prihrana azotnim đubrivima i kultiviranje sa ciljem provetravanja površinskog sloja zemljišta i sprešavanje gubitka vlage koju treba čuvati.
Dipl.ing.Svetlana Zlatarić PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa