10. jun 2021.10. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

PREDSTAVLjANjE NACIONALNOG OKVIRA KVALIFIKACIJE
I POSTUPKA PRIZNAVANjA PRETHODNOG UČENjA

Prva radionica u Medicinskoj školi

Projekat “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji” iniciralo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a realizuje se uz finansijsku i tehničku podršku Evropske unije. Nacionalni okvir kvalifikacija je okvir za razvoj, priznavanje i dodelu kvalifikacija. Obuhvata sve kvalifikacije stečene kroz različite vrste obrazovanja i obuka
Medicinska škola “Dr Andra Jovanović” danas je bila domaćin prvog sastanka i radionice za predstaljanje nacionalnog okvira kvalifikacije (NOK) i postupka priznavanja prethodnog učenja u okviru projekta “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji”. Organizatori radionice su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Agencijom za kvalifikacije, a namenjena je predstavnicima srednjih stručnih škola, poslodavaca, lokalnih samouprava i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Projekat “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji” iniciralo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a realizuje se uz finansijsku i tehničku podršku Evropske unije. Tokom dve godine, koliko traje projekat, brojni međunarodni i domaći eksperti su pružali podršku za razvoj registra Nacionalnog okvira kvalifikacija, rezvoja profila sektora i standarda kvalifikacija, kao i za razvoj funkcionalnog sistema priznavanja prethodnog učenja.

-Ovo je jedan veliki projekat koji sa Evropskom delegacijom sprovodimo već duži period. Radi se o povezivanju nacionalog okvira sa evropskim okvirom kvalifikacija i jednoj novini u našem sistemu, a to je priznavanje prethodnog učenja. Ovo je prva od niza konferencija, gde smo rešili da razmenimo ideje i mišljenja sa školama koje treba to da sprovode, da se povežemo sa privredom i da sve što smo do sada napravili na zakonskom okviru, mi sada sprovedemo u delo. Očekujemo da nakon nekoliko konferencija vidimo gde smo, šta treba da popravimo, šta dobro radimo, kako bi ceo postupak dalje unapredili, rekao je Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih i zahvalio gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajiću i Medicinskoj školi.

NOK je okvir za razvoj, priznavanje i dodelu kvalifikacija. Obuhvata sve kvalifikacije stečene kroz različite vrste obrazovanja i obuka i na jednostavan i transparentan način omogućava njihovo upoređivanje. Konkretno - NOK opisuje šta bi učenici, studenti ili odrasli polaznici obuka trebalo da znaju, razumeju i šta mogu da urade nakon sticanja kvalifikacija, a ukazuje na moguće načine za prelazak sa jedne kvalifikacije ili nivoa kvalifikacije na drugi.

-Zajedno sa Ministarstvom smo odabrali 22 škole za implementaciju pilot projekta. Očekujemo da najpre naprave postupak akreditacije. Za to moraju znaju da pripremaju programe, da znaju da pripremaju alate za proveravanje, svakako moraju da znaju da povežu standard kvalifikacija, koji je osnovni nacionalni standard sa tim što rade. Obučavali smo ih već. Škole su počele da se akredituju. Sa područja građevine, koje je bilo odabrano, smo već krenuli da razgovaramo sa prvim kandidatima za priznavanje. Nadamo se da će u prvim školama tim kandidatima već početkom jula moći da se izmere njihova znanja, veštine i kompetencije, kako bi mogli da dostignu kvalifikacije, rekao je Elido Bandelj, vođa tima prijekta.

Projekat “Razvoj integrisanog sistema nacionalih kvalifikacija u Republici Srbiji” pruža podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija, što će doprineti usklađivanju ponude obrazovanja i obuka sa potrebama tržišta rada.
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić izrazio je zadovoljstvo što su Šabac i Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”, kao jedna od najreferentnijih obrazovnih ustanova u Republici Srbiji, domaćini prve konferencije.

-Svi relevantni činioci su na ovom skupu. Zadovoljstvo je što su konferencije krenule baš iz Šapca. Verujem da će ovo u narednom periodu doneti mnoge benefite onim ljudima koji su vezani za privredu i kojima treba da se prizna određena kvalifikacija kako bi mogli ravnopravno da se uključe u sferu rada. Razvijamo privredu grada, ali paralelno razvijamo i kvalitet ljudi koji će raditi u toj privredi. Ovo je jedan od obrazovnih doprinosa tome, rekao je Aleksandar Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa