10. jun 2021.10. jun 2021.
ŠPU

ŠPU

Samostalna izložba najtalentovanijih maturanata
Škole primenjenih umetnosti u Kulturnom centru

Kruna školovanja

Samostalne izložba Teodore Maksimović, učenice na obrazovnom profilu konzervator kulturnih dobara, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo i Jelene Mijailović, učenice na obrazovnom profilu aranžer, dobitnice nagrade za postignuća u oblasti primenjene umetnosti
Galerija Kulturnog centra u Šapcu domaćin je samostalne izložbe najtalentovanijih maturanata Škole primenjenih umetnosti, Teodore Maksimović, učenice na obrazovnom profilu konzervator kulturnih dobara, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo i Jelene Mijailović, učenice na obrazovnom profilu aranžer, dobitnice nagrade za postignuća u oblasti primenjene umetnosti. Ovogodišnja postavka nastavak je tradicije i saradnje koju neguju Škola i gradska ustanova kulture u promociji mladih talenata.

Ostvareni snovi
-Svaka nagrada mi znači, a posebno ova, koja podrazumeva prvu samostalnu izložbu, na kojoj mi je pružena mogućnost da izložim svoje najbolje radove. Radovi su nastajali u školi u kojoj sam u kreativnoj, radnoj atmosferi, četiri godine zaista uživala i zbog toga mi je sada žao što odlazim. Želim i dalje da nastavim da stvaram i planiram da upišem Akademiju umetnosti - kaže Teodora Maksimović.
-Nagradu za primenjenu umetnost sam želela od prve godine srednje škole, a time što sam je osvojila, ostvarila sam jedan svoj san. Želim da zahvalim školi i Kulturnom centru što su nam ukazali priliku da pored trenutnih uslova održimo ovu izložbu. I naravno da zahvalim svima, profesorima, učenicima, kao i svakom zaposlenom u školi jer su mi prethodne četiri godine učinili divnim i nezaboravnim. Veoma mi je žao što se ova faza mog školovanja završava, ali želim da nastavim svoj put umetnosti i da upišem akademiju - ističe Jelena Mijailović.


-Zahvaljujem Kulturnom centru na kontinuiranoj podršci koju pruža našim učenicima, jer ovakvo pedagoško i izlagačko povezivanje rada naših dveju ustanova predstavlja važan čin ohrabrenja mladim stvaraocima na putu umetnosti za koji su se, sa puno ljubavi, opredelili. Brojni akademski slikari, vajari, grafičari, dizajneri i digitalni umetnici koji su izlagali i izlažu u Kulturnom centru bili su naši učenici, a mnogi od njih su svoju prvu samostalnu izložbu imali upravo u ovoj galeriji. Izložba je svojevrstan poduhvat, a Jelena i Teodora, kao i njihovi mentori, Dragana Mališić Marković i Aleksandra Horvat zaslužuju sve čestitke, s obzirom koliko je teška i izazovna bila godina za nama – naglašava direkorka ŠPU Nevenka Đokić.

Profesorke mentorke ističu da je talenat učenica neosporan, te da su postignuti rezultati plod posvećenog, predanog rada, ali i velike ljubavi prema stvaralaštvu.

ŠPU


-Teodora svojim radovima pokazuje da je borac, pravi predstavnik svoje generacije koja se školovala u neuobičajeno otežanim uslovima ovog vremena. Svesna svoje potrebe da uči, radi i napreduje, sistematično i istrajno je proširivala svoje znanje, iskustvo i likovno umeće, kroz različite likovne tehnike i načine na koji nanosi liniju, boju i potez četkicom ili špahtlom. Njene slike i crteži pokazuju slobodan duh i otvorenost za novo i drugačije – pojašnjava profesorka Aleksandra Horvat, Teodorin mentor.

-Jelena je školski primer talentovanog i vrednog deteta, uvek spremna za rad. Radoznala i posvećena, vešto realizuje često komplikovane ideje. Pedantnost izrade ograničava slobodu njenog izraza, ali ne umanjuje vrednost njenih dela. Iz svakog detalja izvire ljubav - dodaje Dragana Mališić Marković, Jelenin mentor.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa