17. jun 2021.17. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OSMA SEDNICA ODBORA ZA ZDRAVLjE I PORODICU ODRŽANA U ŠAPCU

SARADNjA I ANGAŽMAN SVIH

Članovi Odbora razmatrali su aktuelnu epidemiološku situaciju i informisanje o vakcinaciji stanovništva Mačvanskog okruga
U Gradskoj kući, proteklog petka održana je osma sednica Odbora za zdravstvo i porodicu Skupštine Republike Srbije.Tema sednice bila je aktuelna epidemiološka situacija i informisanje o vakcinaciji stanovništva Mačvanskog okruga.

Početak sednice pozdravio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji se zahvalio Odboru i istakao da Šabac ima dobru i stabilnu epidemološku situaciju i da se borbi sa pandemijom bliži kraj, sticanjem kolektivnog imuniteta građana Šapca i Republike Srbije.

- U gradu Šapcu ima više od 50 odsto sugrađana koji su primili prvu dozu vakcine protiv virusa korona i 41 odsto onih koji su primili dve doze. Samo 15 naših sugrađana hospitalizovano je u Opštoj bolnici Šabac, ali ne smemo da stanemo. Potrebno je da se svi vakcinišemo. Moramo promovisati vakcinaciju među mladim sugrađanima, jer od njih zavisi da li ćemo zadati poslednji udarac Kovidu-19. Dom zdravlja Šabac sprovodi imunizaciju i u selima, a država je obezbedila sve četiri vrste vakcina. Vakcinacija je jednako život, zato ćemo učiniti sve da naši mobilni timovi stignu do najstarijih stanovnika u ruralnim krajevima, istakao je gradonačelnik Pajić.

Dr Darko Laketić, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu, istakao je da je sednica sazvana da bi se Odbor informisao o stanju vakcinacije stanovništva Mačvanskog okruga, kao i o problemima na koje nailaze zdravstvene ustanove Okruga i iznalaženju rešenja za njih.

Foto: Glas Podrinja


Laketić je upoznao učesnike skupa sa informacijom da je 2. februara ove godine obrazovan Pododbor za praćenje epidemiološke situacije zbog prisustva zarazne bolesti Kovid-19, čiji je zadatak, između ostalog, da razmatra sve aktivnosti koje organizuju i sprovode organi Republike Srbije, jedinice lokalne samouprave i drugi subjekti, zdravstvene ustanove i fizička lica u cilju zaštite stanovništava od zaraznih bolesti.

Predsednik Odbora naveo je Pododbor razmatrao različite sojeve Kovida-19 i četiri vrste vakcina koje su dostupne građanima Srbije, kao i da su razrešene nedoumice o primanju vakcina kada su u pitanju trudnice i osobe sa hroničnim bolestima.

- Praktično smo pravili zajedničku strategiju za naredni period u vezi sa povećanjem obuhvata vakcinisanih građana. Kao država, postavili smo određene ciljeve kada je reč o procentu ljudi koji su primili drugu dozu. Suština je da u narednom periodu dođemo do 70 odsto ukupno vakcinisane populacije drugom dozom protiv ove pošasti i na taj način zaustavimo epidemiju. Recept za uspeh u borbi protiv ove bolesti je saradnja i angažman svih nas, poručio je dr Laketić koji je pohvalio saradnju Grada Šapca sa zdravstvenim ustanovama i sinhronizovan rad lokalnih samouprava u Mačvanskom okrugu sa zdravstvenim ustanovama na njihovoj teritoriji.

Dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, naveo je da epidimiološka situacija u Mačvanskom okrugu ima povoljan tok, sa tendencijom pada zaraženih.

- Od početka pandemije urađeno je više od 63.000 PCR testova i više od 66.000 antigenskih testova. Broj obolelih u Mačvanskom okrugu za vreme pandemije premašio je 27.000, a aktivno obolelih je 142. Taksativno navedeno, drugom dozom po gradovima vakcinisano je 47, 3 odsto građana u Malom Zvorniku, u gradu Šabac 50,2 odsto, Loznici 46,4 odsto, Bogatiću 39 odsto, Ljuboviji 36,7 odsto, Koceljevi 35,1 odsto, a u Krupnju i Vladimircima revakcinisalo se 30 i 25 odsto stanovništva, istakao je dr Vujković i dodao da je Mačvanski okrug blizu brojke od 200.000 datih doza vakcina, uključujući i građane Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, koji su iskoristili poziv predsednika Republike Srbije i došli da se vakcinišu u Srbiju.

Sednici su prisustvovali i drugi predstavnici Mačvanskog okruga, načelnik Mačvanskog upravnog Odbora Vladan Krasavac, član Gradskog veća za zdravstvo Jelena Vikić i direktori zdravstvenih ustanova u MUO. Predstavnici zdravstvenih ustanova predočili su Odboru kako su se izborili sa epidemijom, naglasivši da je velika pomoć pristigla od Vlade Republike Srbije, a da su najveći izazovi sa kojima se ustanove bore nedostatak stručnog osoblja, sanitetska vozila i druga stručna aparatura.

Članovi Odbora složili su se da će ukazati na potrebe zdravstvenih ustanova Mačvanskog okruga Ministarstvu zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveni fond.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa