17. jun 2021.17. jun 2021.
Valjevo vas čeka

Valjevo vas čeka

Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa Turističkom organizacijom Šapca, u utorak je promovisala letnju sezonu grada u zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom okrugu. Ruku na srce, ko je jednom došao u „bilo koji grad“, znao je da će „doći putem kojim se mora doći“ i da se, kad tad, mora vratiti.
Opština Valjevo nalazi se između obronaka planina Maljen, Povlen, Jablanik, Medvednik i Magleš. Grad je formiran na obalama reke Kolubare, koja spajanjem reka Jablanice i Obnice nastaje u gradu, između Pivare i Lovačkog doma. Ovde se i Gradac uliva u Kolubaru, tako da je Valjevo grad na četiri reke.



Kud god da krenete, nećete promašiti u gradu sa bogatom istorijom, tradicijom i kulturom. Najsrpskiji grad ima očuvano gradsko jezgro sa brojnim spomenicima, zgradom Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, galerijama, Grand hotelom, pešačkim zonama i starim trgovačkim ulicama, malim trgovima i parkovima.
Tešnjar je stari deo grada, nastao još u tursko vreme. Sa brojnim dućanima i zanatskim radnjama predstavljao je trgovačko-zanatsku četvrt, čaršiju, a i danas, sa grnčarskim, voskarskim, saračkim i tkačkim zanatskim radnjama, odiše duhom starih vremena.

„U našoj turističkoj ponudi imamo manisfestacije koje bi trebalo da se realizuju krajem meseca. To su Dani maline, Dani kupine, DI Fest, kao i razne smotre koje će se realizovati na Divčibarama. Zbog pandemije se još uvek razmatra da li će Tešnjarske večeri biti organizovane ove godine. Ukoliko budu, posetioci će moći da uživaju u najstarijoj letnjoj manifestacije grada Valjeva početkom avgusta. Izvolite, dođite da zajedno uživamo u našim specijalitetima kao što je frape od maline. Valjevo vas čeka“, poručuje Ana Marković, direktorka TOV-a.


Valjevo zovu i grad spomenika, koji su posvećeni velikanima srpske istorije i kulture: Vuku Karadžiću, Dositeju, Desanki Maksimović, Milovanu Glišiću, Birčaninu, Proti Mateji, Aleksi Nenadoviću, Vojvodi Mišiću… Međutim, ono što je najatraktivnije i što je zaista neponovljivo jeste okolina grada. Pred vama je bogat izbor prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija. Možete uživati na rekama, planinama, u manastirima i etno-selima.
U okolini Valjeva, manastiri Pustinja, Ćelije, Lelić i Jovanja vekovima svedoče lepotu pravoslavlja. U gradu možete posetiti hram Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Gospodnjeg, Svetog Nektarija i crkvu Svetog Georgija u Novom naselju.
A Petnica i Brankovina?
Najbolji način da vam preporučimo Valjevo kao jednu od nezaobilaznih destinacija je: „Dođite i vidite“. Bog je bio štedar u ovom delu Srbije.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa