17. jun 2021.17. jun 2021.
Očekivanja ministra Nedimovića se ostvaruju
CENA TOVNIH SVINjA KRENULA UZLAZNOM LINIJOM

Očekivanja ministra Nedimovića se ostvaruju

Tovljenici poskupeli. Sa 165 dinara po kilogramu žive mere, neki stočari kažu da su na nuli. Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda daje državi dodatne mogućnosti
Informacije sa terena govore da je, bar u Mačvi došlo do „klizanja“ cene utovljenih svinja na više, tako da se ona u odnosu na pre mesec dana od 125 dinara za kilogram žive mere i u vreme protesta stočara u Bogatiću, povećala na, za sada 165 dinara bez PDV-a. To je tvrde neki ovdašnji stočari samo da se „pokriju“ troškovi i oni su na ovakav način na nuli. S druge strane ako se gleda, rećiće neko „Bolje išta nego ništa“. Takoreći do juče beležili su ogromne gubitke. Kažu 50 evra po komadu utovljene svinje. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, prilikom nedavnog prisustva na protestu stočara u centru Bogatića, tvrdio je da će uskoro doći do stabilizacije i povećanja cene tovljenika. To je na sreću stočara i počelo da se ostvaruje.

Po hitnom postupku rešeni su i neki drugi problemi, a i epidemiološka situacija u zemlji znatno se popravila, što je išlo u korist proizvođača svinja. Objektivna očekivanja govore da će situacija u ovoj važnoj oblasti rada biti još povoljnija za proizvođače. Ovde se u prvom redu misli na otvaranje tržišta i veću potražnju za svinjskim mesom.

Proizvođači poput Miroslava Sladojevića iz Badovinaca, Bojana Tufegdžića iz Uzveća, kažu da su oni najzadovoljniji kad cena ne varira. Time se kažu obezbeđuje i određena socijalna sigurnost, ali i garant dugoročnijeg bitisanja u ovoj oblasti rada.

Mačvani su, bar kada je o ovoj proizvodnji reč, jedni od brojnijih u Srbiji. Svedoči i tome i prisustvo na protestu u Bogatiću, ali ovde smo zabeležili i dosta proizvođača iz Rume i Bačke Palanke.
Sve skupa ohrabrila je i vest ministra Nedimovića da odmah po pribavljanju odgovarajućih zdravstvenih dozvola treba očekivati veći izvoz mesa u Rusiju i Evropsku uniju.

U prilog većem zadovoljstvu ide i činjenica da je usvojen Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čime su date veće mogućnosti državi da dodatno interveniše ako dođe do drastičnijeg poremećaja cena, između ostalih i svinjskog mesa na tržištu.

Sve skupa čini se veća zaštita proizvođača i ove zahtevne proizvodnje koja teško podnosi poremećaje na tržištu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa