17. jun 2021.17. jun 2021.
Obogaćen knjižni fond
NARODNA BIBLIOTEKA JANKO VESELINOVIĆ BOGATIĆ

Obogaćen knjižni fond

Najverniji čitaoci predškolci i učenici osnovnih škola, a svake godine broj članova veći u proseku za 100
Pandemija nije sprečila verne čitaoce Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ u Bogatiću da dođu do knjiga i tako čitanjem upotpune svoja znanja u raznim oblastima stvaralaštva. Knjiga,tvrde ostaje najbolji vid opštenja sa javnošću i izvor vrednih podataka, uprkos pravoj najezdi elektronskih komunikacija.

U izveštaju za prošlu godinu direktorka biblioteke Dragica Tešić, kaže između ostalog da su im i dalje najverniji čitaoci predškolci i učenici osnovnih škola za koje je članstvo besplatno. Iz godine u godinu povećava se broj članova i to u proseku za oko 100 novih.

-Tako je prošle godine pročitano ukupno 17.485 knjiga. Biblioteka raspolaže fondom od 34.916 knjiga, dodaje Dragica Tešić.

Prošle godine uspeli su da obogate knjižni fond sa 915 novih naslova. Od toga 636 knjiga dobijeno je iz redovnog otkupa Ministarstva kulture, 198 knjiga je kupljeno budžetskim sredstvima, a 61 su poklonili čitaoci, izdavači i autori. Tri knjige su kupljene iz sopstvenih sredstava.
Izvršena je katalogizacija novonabavljenih knjiga. Tako su one blagovremeno bibliografski obrađene, stručno i predmetno klasifikovane.

Zaključno sa prošlom godinom biblioteka ukupno ima 1.920 članova. Aktivno je njih 1.553, što je iznad proseka, kad se uzme u obzir broj stanovnika opštine Bogatić.

-Biblioteka ove godine zbog pandemije virusa kovid-19 nije mogla da organizuje promocije knjiga, jer nije bila u mogućnosti da obezbedi fizičku distancu za eventualne posetioce tih događaja. Ipak u vreme vanrednog stanja, imali smo tri onlajn radionice: kako se piše roman, kako se čitaju knjige i obuka za zaposlene, naglašava Tešićeva.

Od brojnih aktivnosti, kada je u pitanju izdavačka delatnost sufinansirali su izdanje zbirke pesama „Početak kraja“ mladog autora Mladena Dukića i pisanje scenarija za dokumentarno-igrani film na temu lika i dela Janka Veselinovića u produkciji „Šabačke industrije kulture“.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa