24. jun 2021.24. jun 2021.
Edukacija za zaposlene
CRVENI KRST U KOCELjEVI PONOVO POKRENUO OBUKU IZ PRVE POMOĆI

Edukacija za zaposlene

Crveni krst Koceljeva ponovo je pokrenuo predavanja i obuke za zaposlene u pružanju prve pomoći koji se održavaju svake srede u prostorijama ove organizacije. Reč je o osnovnom nivou obuke a poslodavci su dužni da obezbede pružanje prve pomoći, osposobe odgovarajući broj zaposlenih i obezbede sredstva i opremu za pružanje prve pomoći, uzimajući u obzir procenjene rizike, tehnološki proces, organizaciju, prirodu i obim procesa rada, broj zaposlenih koji učestvuju u njemu, radnih smena, lokacijski odvojenih jedinica, učestalost povreda na radu i udaljenost od najbliže zdravstvene ustanove.

Prema važećoj zakonskom regulativi za pružanje prve pomoći moraju biti osposobljeni rukovodioci kao i najmanje dva odsto od ukupnog broja radnika u jednoj smeni ili jedinici poslovnog objekta.
Do sada su, prema rečima sekretara Crvenog krsta, obuku prošli zaposleni u nekoliko proizvodnih ali i uslužnih i trgovinskih preduzeća.

–Radi se o osnovnoj obuci od šest časova a cena po obuci za jednog polaznika je standardna, kao i na drugim mestima, i iznosi 1,9 hiljada dinara. Naša organizacija ima rešenje Ministarstva zdravlja od 2016.godine da može da obavlja poslove obuke iz prve pomoći, kako za zaposlene tako i za buduće vozače i do sada smo realizovali 46 obuka a kroz njih je za proteklih pet godina prošlo oko 800 polaznika- istakao je Milan Glumac.

U ovoj organizaciji kažu da imaju osam edukatora a da bi neko postao predavač potrebno je da završi obuku Crvenog krsta Srbije i postane vlasnik licence sa rokom važenja od pet godina.

–Da bi predavači vršili obuku za vozače moraju biti zdravstvene struke. Imamo ih pet i to su uglavnom zaposleni u Domu zdravlja u Koceljevi. Neki su aktivni, dok su pojedinci trenutno manje angažovani zbog poslovnih obaveza. Imamo takođe i tri predavača iz osnovne škole, prosvetne radnike. Oni mogu da rade obuke za zaposlene, sa omladinom i ostalim stanovništvom, ali ne i one za vozače- objasnio je sekretar.

On je napomenuo da poslodavci koji se odluče da u ovoj organizaciji obave obuku iz prve pomoći podstiču rad Crvenog krsta na ovoj teritoriji a sav prihod se usmerava za pomoć ugroženom stanovništvu kao i za edukaciju i rad sa mladima.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa