24. jun 2021.24. jun 2021.
pohod na titulu: generacija 2010. (FB strana)

pohod na titulu: generacija 2010. (FB strana)

VATERPOLO: 2008, 2009. I 2010. GODIŠTE

POTPUNA DOMINACIJA

Dva tima 2008. godišta Šapca izborila su plasman na državnu završnicu svog uzrasta. U zvaničnom takmičarkom debiju 2010. godišta maksimalnim učinkom izboreno finale države
Nepobedivo 2008. godište šabačkih vaterpolista potvrdilo je čuvenu frazu gde je “neki tim skup toliko kvalitetnih igrača da bi se mogle napraviti dve ekipe”. Nekada je to preterivanje zbog efekta, a nekada, kao što je slučaj sa mladim vaterpolistima ovdašnjeg kluba, to „suva“ činjenica. Dva tima godišta u kojem Šabac tri godine apsolutno dominira u Srbiji plasirala su se na polufinale države osvajanjem zlata i srebra na završnici regionalnog nivoa, a njihovi trijumfi najbolje govore o dominaciji.

šabac 1 (2008)


Šabac 1 koji predvode Nemanja Ličanin i Miroslav Mandić osvojio je zlato pobedama nad Valisom 31:0, Naisom 31:1, dok je ekipa pod trenerskom palicom Dragana Čelovskog i Milivoja Brankovića, Šabac 2, rivale pobedila rezultatima 16:5 (Nais) i 15:5 (Valis). Šabac 1 na kraju je prvi, Šabac 2 drugi, ali oba tima će se boriti uskoro za državno finale i tragati za odbranom titule treću sezonu. Takođe, šabački vaterpolisti 2008. godište su i pobednici Kupa Srbije, a trofej su zaslužili početkom kalendarske godine.

Godište 2010.
Dečaci rođeni 2010. godine napravili su veliko iznenađenje u Kupu Srbije igrajući za drugi tim 2009. godišta i iako godinu dana mlađi, uspeli su da se kvalifikuju za finalni turnir u uzrastu kada je godinu dana osetna i velika razlika. Sada, u prvom zvaničnom sudaru sa svojom generacijom pokazali su zbog čega žele u borbu za medalje i nastavak niza za šabački vaterpolo.

VK „Šabac“ je bio ubedljivo prvi na polufinanom turniru i tako se plasirao na državnu završnicu početkom jula. Odigrali su četiri meča i ostvarili četiri pobede. Savladani su: Beograd (24:1), Vračar (26:0), Singidunum (21:2) i Bečej (24:0). Ukupno četiri od četiri i gol razlika 95:3! Singidunum, Beograd, Bečej i Vračar su redom iza na tabeli, a na finale, uz Šapčane, plasirao se i Singidunum. Trenerski tandem bili su Mandić i Jovanović.

Tonković na spisku
U ponedeljak su startovale pripreme juniorke vaterpolo reprezentacije Srbije, svetskog vicešampiona, a selektor Uroš Stevanović na spisak kandidata uvrstio je i prvotimca VK „Šabac“ Matiju Tonkovića. Među pozvanim su i dva doskorašnja igrača Šapca Ognjen Vasović i Marko Ilić.


Šabački vaterpolo je imao predstavnika i na drugom kvalifikacionom turniru. Dečaci koji su branili boje „Save“ nisu uspeli da osvoje jednu od prve dve pozicije u Beogradu, ali su u debiju savladali Nais 8:3, dok su poraženi od Partizana i Vojvodine.

Na finalnom turniru će nastupiti osam ekipa, po dve najbolje iz svake od četiri polufinalne grupe, biće raszvrstane u dve grupe po četiri tima, sledi tri kola ligaškog dela, a potom pobednici grupa odlučuju o zlatu i srebru, drugoplasirani o osvajaču bronze.

Za titulu šampiona
Vaterpolisti rođeni 2009. godine završavaju predstojećeg vikenda sezonu finalnim turnirom za šampiona Srbije. Bazen „Banjica“ i VK „Partizan“ ugostiće šest najboljih ekipa u državi, među kojima je i osvajač Kupa VK „Šabac“, ali ovdašnj klub je jedinstven, jer jedini ima dva predstavnika u finalu, te će se za medalje boriti Šabac 2 i Šabac 1.



Kako se prenose bodovi iz polufinala, Šabac 2 i Zemun startuju sa prve pozicije i po pet osvojenih bodova, dok je Šabac 1 na četvrtom mestu sa tri boda. Partizan počinje sa zalihom od četiri poena, dok su bez bodova Beograd i Novi Beograd.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa