24. jun 2021.24. jun 2021.
foto: harris hawk FB

foto: harris hawk FB

HARRIS HAWK sokolari na delu

Spašena mlada vetruška

Zahvaljujući angažovanju članova društva sokolara HARRIS HAWK iz Šapca spašena je mlada vetruška. Šabački sokolari odazvali su se pozivu medicinskog osoblja Opšte bolnice i zbrinuli povređenu pticu.
-Kontaktirala nas je Snežana Martinović iz Bolnice. Pretpostavljamo da je vetruška ispala iz gnezda i tako se povredila. Još uvek je mlada, ima paperje, a prema proceni stara je oko tri nedelje. Kako je još uvek ptić moramo da brinemo o njoj dok se ne ozdravi, a tada ćemo je pustiti u prirodu - kaže Semiz Rapkić, sokolar i napominje da je vetruška zaštićena vrsta, te da je njen povratak u prirodu obavezan.

- Briga o pticama grabljivicama je važna za sve, a posebno zbog očuvanje životne sredine Često nas zovu, pitaju za pomoć jer nisu sigurni kako treba da postupaju kada su grabljivice u pitanju. Drago nam je da smo mogli da pomognemo, jer osim pomoći, edukujemo javnost i širimo ideju sokolarstva u Srbiji.

Vetruška (Falco tinnunculus) je predstavnik reda sokolova i jedna od najmanjih ptica grabljivica. U Evropi je najčešća dnevna ptica grabljivica. Jedna je od retkih ptica grabljivica koja se potpuno prilagodila i naselila u gradovima. U gradovima gnezdo može biti fasada zgrade, dalekovodni stub, soliter, a često koristi ispuste na zgradama, gde ili preotme gnezdo od vrana i svraka ili jednostavno polaže jaja na betonu, jer ne ume da prave gnezdo.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa