24. jun 2021.24. jun 2021.
KARITAS ŠABAC ZAVRŠIO USPEŠNO PROJEKAT U OBLASTI SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA

Zaposleno 25 osoba sa invaliditetom

Ova akcija je deo globalnog projekta „Podrške Evropske unije aktivnom uključivanju mladih“, ukupne vrednosti 4,7 miliona evra, istakao državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Mirko Janjić, prilikom nedavne završne konferencije projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključivosti i siromaštva“, vrednog 205.555,24 evra u Avliji održivog razvoja u Bogatiću. Osim Karitasa, Ministarstva i opština Bogatić dala i daje punu podršku ovako značajnom projektu i tako će biti u buduće, objasnio predsednik ove lokalne samouprave Milan Damnjanović
Završna konferencija projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključivosti i siromaštva“, održana je prošlog petka na imanju „Karitasa“ Šabac u Avliji održivog razvoja Bogatić.Nosilac je bio Karitas Šabac, a partneri Opština Bogatić i konzorcijum socijalnih kooperativa KOSM iz Italije. Trajao je dve i po godine, a njegova vrednost je bila 205.555,24 evra.
Ovom prilikom, gostujući na prigodnoj manifestaciji, povodom završetka projekta, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Mirko Janjić je između ostalog istakao da Ministarstvo daje punu podršku osobama sa invaliditetom, njihovom ekonomskom osnaživanju i društvenoj integraciji, što skupa smatraju poslovima od izuzetne važnosti.

"Glas Podrinja"


On je naglasio da se do kraja godine očekuju zakonske izmene u oblasti socijalnog preduzetništva, koje će dati značajan impuls novom talasu razvoja ove važne delatnosti.
- Ponosni smo što je Bogatić prepoznat kao sredina koja pruža podršku ovako značajnim projektima i sa takvom praksom ćemo nastaviti, poručio je u ime domaćina predsednik ove lokalne samouprave Milan Damnjanović, pozdravljajući brojne goste.
Stanislav Hočevar, predsednik Karitasa u Srbiji, naglasio je veliki značaj projekta, a kao primer dobrog rešenja naveo zapošljavanje 25 osoba iz društveno ugroženih grupa, od kojih su polovina sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u dva preduzeća u Bogatiću i Šapcu.
Druge rezultate projekta predstavio je Miroljub Nikolić, direktor Karitasa Šabac. Naglasio je da su tokom implementacije projekta osnovana dva preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, „Socijalna sinergija“ u Šapcu i „Avlija održinog razvoja“ u Bogatiću, čime je znatno izmenjena slika socijalnog preduzetništva u dve lokalne samouprave.
- Održano je 10 različitih obuka za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom na kojima je ukupno 60 polaznika dobilo priliku da stekne određena znaanja i kompetencije uz pomoć kojih će lakše doći do zaposlenja, a neki od njih već su u radnom odnosu, potencirao je Nikolić.
O ovoj temi šire su govorili Dina Rakin iz Koalicije za razvoj socijalne ekonomije, Mikela Vogrig iz konzorcijuma COSM i Ivana Stančić „SMART kolektiv“.
Svim polaznicima koji su uspešno završili obuke uručeni su sertifikati.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa