6. avgust 2009.6. avg 2009.
DA PAMTIMO

PRAH I DOBROČINSTVO

Prilikom proslave Boja na Dublju, presudne bitke i veličanstvene pobede ustanika u Drugom srpskom ustanku, episkop šabački, gospodin Lavrentije, u ovom velikom i lepom mačvanskom selu osveštao je novi parohijski dom i Muzej boja na Dublju.
U porti Hrama Voznesenja Gospodnjeg, za trpezom ljubavi, vladika Lavrentije pozdravio je prisutne i goste pastirskom besedom. Govorili su i arhijerejski namesnik mačvanski, protojerej-stafrofor Ranko Tomić i Prim. dr Predrag Tojić, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Vlade Republike Srbije. Dr Tojić je istakao:
- Podsetimo se na tri potisnute činjenice iz našeg pojedinačnog i kolektivnog pamćenja, danas veoma važne i životno potrebne. Prvo, na lepotu življenja za druge. Na ovu činjenicu uputio nas je, pre više od jednog veka, naš umni zemljak dr Laza K. Lazarević, pismom majci Jelki iz Rogaške Slatine, u kome, pored ostalog, piše: “majko ne znaš kolika je lepota živeti za druge!“ Ovu činjenicu svedoče i tumače svi neimari ovog Parohijskog doma u Dublju, na čelu sa vladikom Lavrentijem, ocem Urošem i svim dobrotvorima, u njegovom podizanju...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa