24. jun 2021.24. jun 2021.
Seljačka je muka pregolema
RAZMIŠLjANjA MAČVANSKIH POLjOPRIVREDNIKA O CENAMA NjIHOVIH PROIZVODA

Seljačka je muka pregolema

Nije dobro kad rodi, a ne valja ni kad ne rodi. Nestabilno tržište umanjuje njihov rad
Kad su čardaci puni i obori „tesni“ zbog mnogo tovljenika, onda je zadovoljstvo veće i srce nekako ispunjenije. Ali i kada je sve suprotno, sa finansijskog aspekta za nas poljoprivredne proizvođače, računica je ista.
Ovakav komentar čujemo od više stočara koji su poranili da predaju mleko na otkupnoj stanici u Metkoviću. Sve ih, muči nestabilno tržište. Pogotovo nepovoljno deluje na one „manje“, koji primera radi imaju jednu, dve krave u štali.
Ništa nije bolja situacija ni u ratarsrvu. Objašnjavaju, da kad nekog proizvoda ima puno, cena je obično niska. Ako ga ima malo ne vredi što cena bude visoka. U krajnjem računu, opet se svede na isto.
- Tako je pre par godina cena pšenice bila niska, a prikolice su bile pune hlebnog zrna. Badava, ode naše žito, da kasnije skladištari i trgovci na njemu zarađuju i ako se nisu znojili na polju, komentariše Dragan Drmanović iz Bogatića.

Kad su čardaci puni i obori „tesni“ zbog mnogo tovljenika, onda je zadovoljstvo veće i srce nekako ispunjenije. Ali i kada je sve suprotno, sa finansijskog aspekta za nas poljoprivredne proizvođače, računica je ista


Drugi, ove probleme shvataju drugačije.
- Niko ti ne zabranjuje da, primera radi kukuruz skladištiš u sopstvenom čardaku ili silosu, čekajući cenu. Drugo je što ga većina nas prodaje još u vreme berbe, kada je cena obično niska, kaže Petar Vešić iz Metkovića i dodaje da svima što pre treba novac, lepo kažu „život ne može da čeka“.
A svemu treba dodati i vremenske prilike. Odavno je rečeno da je poljoprivreda fabrika pod vedrim nebom. Upravo ovih dana Mačvani su zagledani u nebo u iščekivanju kiše.
- Fali jedna dobra kiša. Da pada i ceo dan ne bi bilo mnogo. Zemlja je prilično isušena. To se vidi i golim okom. Pukotine su velike. I kad špartam primećuje se da je zemlja suva i da joj nedostaje vlage, komentariše Nikola Vešić iz Metkovića. Naglašava, da kopačica prosto neće u tvrdu zemlju, a ova „operacija“ je veoma značajna za sve biljke, posebno za soju. Jednostavno, prodišu.
Ponovo se poljoprivredni proizvođači nadaju da će biti bolje, te da ih kiša neće zaobilaziti, kao ovih dana.
- Bolje je kad rodi. Ima čovek čemu da se nada, tvrdi Dragan Martinović iz Bogatića.
I poljoprivredni stručnjaci, okupljeni na nedavnom Danu polja u Bogatiću naglašavaju da se oseća nedostatak vlage u zemljištu. Komentarišu da usevima godi sunce, što se i primećuje ali neophodna je i voda. Ukupno, naravno uz adekvatnu primenu ostale agrotehnike postigli bi se rekordni prinosi. Srce bi svakako bilo ispunjenije. Cena, ostaje da se vidi.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa