24. jun 2021.24. jun 2021.
Druženje i trening na Savi
TRODNEVNI SKUP IZVIĐAČA U MIŠARU

Druženje i trening na Savi

Mišar je od petka do nedelje bio domaćin trodnevnog druženja mladih izviđača iz više gradova Srbije i Bosne i Hercegovine. Deca starosti od 7 do 17 godina, u trening centru Odreda porečani “Savski Čivijaši” na Savi učila su veštine snalaženja u prirodi, na vodi, a vatrogasci - spasioci su im održali predavanje o pravilnom postupanju sa vatrom na otvorenom.
Oko 50 dece iz Subotice, Kikinde, Čačka, Platičeva, Banovića i tri odreda iz Šapca veslala su u kajaku, kanuu, vozili se u čamcu i na katamaranu i čistili šumu.



Teodora Kenđur, iz Kikinde, ušla je u svet izviđača sa devet godina. Sada ima 14.
-Delovalo mi je sve to interesantno i nikada se nisam pokajala. Najviše volim da idem na takmičenja. Družimo se, stičemo prijatelje u drugim gradovima, obiđemo dosta mesta. Pamtiću Banoviće, Niš, Lazarevac, Beograd... Naučila sam dosta toga, a i druženje među izviđačima je drugačije nego ono sa drugovima iz škole i komšiluka, kaže Teodora.
Savez izviđača Šapca ima tri odreda. Pored porečana “Savskih Čivijaša”, tu su još i “Vera Blagojević” i “Cer” Majur.
Milica Trifunović iz Šapca u Odredu porečana je već četvrtu godinu. Odlučila je da pristupi izviđačima iz radoznalosti.
-Bilo je za mene to potpuno novo iskustvo. Naučimo mnogo toga, idemo na takmičenja, ali ipak najlepše je upznavanje novog društva iz drugih gradova. Dolaze oni kod nas, a idemo i mi kod njih. Najviše volim kada dođemo na Savu, uživam u veslanju. Pozvala bih i druge mlade da nam se priključe, kaže Milica.



Miodrag Reljić, starešina Odreda porečana zahvalio se vatrogascima - sapsiocima i Odeljenju za vanredne situacije grada Šapca na dugogodišnjoj saranji.
-Pokazali su deci kako da na tri načina ugase požar i objasnili im sve što je neophodno da znaju o paljenju vatre na otvorenom. Ovde se deca druže bez telefona, uče da čuvaju prirodu i snalaze se u njoj. Smisao nam je da decu odvojimo od ulice i svih negativnih uticaja kojima su danas svakodnevno izloženi. Mi u Šapcu organizujemo pet trening centara godišnje i najbliži smo za porečane iz gradova koji su danas ovde. Tokom godine imamo i druge akcije, a i mi odlazimo u druge gradove, navodi Reljić.
Savez izviđača Šapca trenutno broji oko 150 dece. Njihova vrata su uvek otvorena za nove članove. Deca će steći nezaboravna iskustva i sklopiti nova prijateljstva.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa