24. jun 2021.24. jun 2021.
Tradicionalna XVIII izložba crteža

Spoj tradicije i modernosti

U opsegu 28. izložbe su crteži autora svih generacija, različitih pristupa, od krokija prema predlošcima iz prirode do konceptualnih radova. Od prispelih 98 radova, 82 prijavljena autora, u postavci je zastupljen 41 crtež od 39 autora. Raznolikog formata, izvedeni su mnogim sredstvima na podlogama u rasponu od papira do pergamenta. (Ljubica Jelisavac)
Žiri u sastavu: Ljiljana Šunjevarić, profesorka na ALU u (Prištini) Kosovskoj Mitrovici, Bojan Novaković, docent na AU u Novom Sadu i Ljubica Jelisavac, istoričarka umetnosti iz Beograda, odlučio je da nagradu tradicionalne XVIII izložbe crteža koju realizuje Kulturni centar Šabac dele akademski umetnici Nebojša Milošević (Beograd) i Aleksandar Mladenović Leka (Beograd), zrelih opusa, baziranih na popkulturnim obrascima.

Pristiglo je 98 radova, a selektovan je 41 crtež. Ono što bih istakla kao važno je da se na konkurs javljaju i novi umetnici, ne samo iz Srbije, već i nekadašnjih republika


-Imali smo veoma težak zadatak za žiriranje i prilikom odabira laureata. Pristiglo je 98 radova, a selektovan je 41 crtež. Ono što bih istakla kao važno je da se na konkurs javljaju i novi umetnici, ne samo iz Srbije, već i nekadašnjih republika, što nam daje potvrdu međunarodnog karaktera – istakla je kustos, istoričar umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodala da su neki od autora imali drugačiji pristup crtežu.
- Crtež kao najstarija likovna disciplina uvek je deo postavke naše Galerije. Tokom decenija naša ustanova je ugostila veliki broj sjajnih umetnika, a ova godine su pokazali da radovi mogu biti spoj klasičnog crteža i modernosti. Ovakvim prilazom stvaralaštvu postigli su izvanrednu kompoziciju.
Postavka je otvorena za javnost do 30. juna tekuće godine.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa