1. jul 2021.1. jul 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

ZAVRŠEN 27. FESTIVAL RUŽE LIPOLISTA

BREND ŠAPCA

Pored 20 izlagača cveća iz cele Srbije, organizovan je i Cvetni bazar starih i umetničkih zanata gde je 20 zanatlija i hobista predstavilo svoj rad. Ovo nije samo turistička, nego i privredna manifestacija, prepoznatljiv brend grada Šapca. Povelju prijateljstva dobila dr Jasmina Stanković
27. Festival cveća „Ruže Lipolista“, koji se tradicionalno održava u drugoj polovini juna u Lipolistu, trajao je tri dana, od 24. do 26. juna. Počeo je u četvrtak, podelom ruža u Pešačkoj zoni, u petak je organizovano književno-muzičko veče “Ružom reci sve”, a centralni dan Festivala bio je u subotu, u Lipolistu, u dvorištu OŠ “Vojvoda Stepa Stepanović”.
Najmirisnije selo i ove godine okupilo je prizvođače, distributere i sve ljubitelje ruže. Pored 20 izlagača cveća iz cele Srbije, organizovan je i Cvetni bazar starih i umetničkih zanata gde je 20 zanatlija i hobista predstavilo svoj rad.

Festival, koji predstavlja potencijale koje ima proizvodnja cveća, daje šansu za razmenu iskustava, znanja i uspostavljanje kontakata i saradnje u ovoj i brojnim drugim oblastima


"Glas Podrinja"


Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Šapca, uz podršku Mesne zajednice Lipolist, u organizaciji Turističke organizacije Šabac. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
- Festival Ruže Lipolista okuplja veliki broj ljudi. Ovo nije samo turistička, nego i privredna manifestacija i svima, koji se bave uzgojem cveća, prilika da na najlepši način promovišu svoj rad. 27. Festival ruža snažno je podržao grad Šabac i podržavaće ga i u budućnosti. Ova manifestacija prepoznatljiv je brend grada Šapca, istakao je gradonačelnik Pajić.
Festival, koji predstavlja potencijale koje ima proizvodnja cveća, daje šansu za razmenu iskustava, znanja i uspostavljanje kontakata i saradnje u ovoj i brojnim drugim oblastima.
- Centralni dan Festivala koji smo započeli prodajnom izložbom cveća i izložbom starih i umetničkih zanata, nastavljen je bogatim kulturno-umetničkim programom u kome su učestvovalo KUD “Abrašević” i COKT “Jevrem Obrenović”. Izuzetno mi je drago da je manifestacija i ove godine održana u punom kapacitetu, istakla je Nađa Gligorić, v.d. direktorka TOŠ-a.

27. Festival ruža snažno je podržao grad Šabac i podržavaće ga i u budućnosti. Ova manifestacija prepoznatljiv je brend grada Šapca


Povelja prijateljstva pripala je dr Jasmini Stanković, direktorki Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.
- Izuzetno sam uzbuđena i počastvovana nagradom. Smatram da sam jedna od mnogih koja je vodila svoj posao, kao lekar i rukovodilac, ali bez timskog rada sa zaposlenima ovo priznanje ne bih dobila. Ova nagrada je podstrek da radimo još više i bolje, da budemo dostupniji našim građanima, jer misija i vizija Doma zdravlja upravo je dostupnost u pružanju zdravstvenih usluga, naglasila je dr Stanković.
Manifestacija je završena podelom priznanja za najbolje.
Priznanje za najbolji asortiman ruža dobio je “Rasadnik Topalović” Lipolist.
- Ovo je 27. put kako “Rasadnik Topalović” učestvuje na ovoj manifestaciji. Rasadnik je među najvećima u Srbiji, možda i najveći. Postoji već 66 godina. Na njivama je trenutno negde oko 300.000 ruža, koje će se u toku jeseni naći u prodaji širom Srbije i Rusije, istakla je Dragana Selenić u ime “Rasadnika Topalović”.

"Glas Podrinja"


Priznanje za najbolji aranžman dobio je “Rasadnik Džagić” Zvezd.
Slobodan Džagić, najmlađi ružar, koji se preselio iz grada na imanje svog pradede u Zvezd da bi gajio ruže, kaže da je uzgajanje ruža trnovit put, posebno kada su visoke temperature, ali da ništa nije teško kada volite svoj posao.
- U svom rasadniku, koji se bavi rezanim cvetom ruža, imam 6.500 sadnica ruža, rekao je Džagić i dodao da se nada da će Zvezd jednog dana postati mali Lipolist.
Najbolji van asortimana ruža 27. Festivala Ruže Lipolista je “Rasadnik Perić” Orašac.
U izradi cvetnih aranžmana takmičili su se učenici Srednje Poljoprivredne škole. Prvo mesto osvojio je Tim 4: Angelina Nikolić i Milica Lovčević, drugo Tim 1: Vukašin Janjetović i Aleksandra Nikolić, treće Tim 2: Ivana Milutinović i Marina Đukanović.
- Učenicima je značajno novo iskustvo i lepo druženje na ovom Festivalu. Ovo je povod i za promociju naše škole i smera hortikulture, koji je kreativan i odgovara deci koja vole prirodu i biljke, koja imaju umetničkih sklonosti, osećaj za lepo, boju... Raspolažemo svim mogućim materijalima i proizvodnjama biljaka koje se koriste u hortikulturi tako da učenici imaju velike mogućnosti da nauče ovaj zanat i da idu dalje, rekla je profesorka Milena Stamenić, inženjer pejzažne arhitekture.

M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa