1. jul 2021.1. jul 2021.
SEĆANjE NA POTPALjENU BAKLjU SLOBODE
Na Bubanji, u mačvanskom selu Glušci obeleženo 80 godina od podizanja ustanka

SEĆANjE NA POTPALjENU BAKLjU SLOBODE

Na spomen kompleksu Bubanja u mačvanskom selu Glušci, proteklog utorka (29.jun 2021, godine) održana je centralna proslava 80. godišnjice od podizanja ustanka, kada je srpski narod rekao istorijsko NE nacizmu i fašizmu. Opština Bogatić je bila domaćin ovog velikog jubileja za celu zapadnu Srbiju
Sparno, pravo tropsko vreme nije sprečilo većinu poštovalaca Bubanje i istorijskog zasedanja, odnosno Okružne partijske konferencije za tadašnji Okrug šabački na kojoj je između ostalih doneta odluka o podizanju ustanka u Mačvi, a nekoliko dana kasnije formiran Mačvanski partizanski odred, kao kruna velikog otpora naroda u ovom kraju, protiv okupatora.
Generalni pokrovitelj manifestacije „Da rata više ne bude“, bio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.
Program je počeo intoniranjem državne himne i polaganjem venaca i cveća, kraj spomenika na Bubanji. Vence i cveće položili su predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, opština Šabac i Bogatić, Mačvanskog okruga, SUBNOR-a Srbije, Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatić i druge boračke delegacije ...
Sa centralne bine okupljenima se obratio sekretar za boračka pitanja u pominjanom Ministarstvu Sreten Selaković. On je poručio da je ovakvih podsećanja potrebno Srbiji, pre svega zbog mlađih generacija.

"Glas Podrinja"


- Mi danas živimo u slobodi. Razvoj je ubrzan. Na mnogim poljima je prisutan napredak, ali sve to zahteva i sećanje na ljude koji nisu žalili svoje živote u borbi za slobodu i bolje sutra, naglasio je Selaković.
U sličnom tonu su govorili i ostali, poput predsednika Skupštine opštine Bogatić Siniše Puzića koji je između ostalog istakao veliko požrtvovanje i odanost ljudi u ovom kraju prema slobodi i boljem sutra.
- To ne bi trebalo prepustiti zaboravu, kao ni činjenicu da je suluda ideja fašizma koštala života mnoge ljude. Za slobodu se moramo boriti svakodnevno, naglasio je on.
Zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević podsetio je u svom izlaganju da je cena slobode bila skupa, ali između ostalih borci koji su tu baklju zapalili na Bubanji nisu žalili svoje živote, radi srećnije i lepše budućnosti. Mnoge porodice su tada u crno zavijene. Sloboda je za Kneževića ideal kome treba težiti.
Po rečima načelnika Mačvanskog okruga Vladana Krasavca za ljude koji su sa ovog istorijskog mesta potpalili plamen slobode Srbija je bila u srcu.
- Njihova hrabrost i odlučnost omogućili su nam da u slobodi razvijamo naše potencijale. Srbija je danas veliko gradilište. Gradimo nove puteve i škole, a značajan je i naš doprinos u borbi protiv korona virusa, rekao je između ostalog Krasavac.
Predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatića Mioljub Josipović u nadahnutom govoru, prvo je pobrojao imena svih 14 učesnika tadašnje Okružne konferencije i naglasio posebno interesovanje Mačvana za oružani ustanak protiv okupatora.
U kulturno-umetničkom delu programa koji je uobličio tekstopisac i kompozitor Milovan Prokić veliki doprinos dali su članovi Folklornog ansambla „Đido“ iz Bogatića ali i drugi brojni izvođači.
Program su zajednički realizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije i SUBNOR Srbije, naravno uz pomoć opštine Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa