1. jul 2021.1. jul 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Biblioteka šabačka – postavka o svadbenim običajima

Dobro došli, kićeni svatovi!

„Istraživanja svadbenih narodnih običaja vezanih za Šabac i okolinu, kao i analiza načina odevanja mladenaca u ovom kraju, sem usputno u okviru drugih tema, nisu bila predmet interesovanja etnologa. Proučavanje koje prati izložba pod nazivom Dobro došli, kićeni svatovi! ne može se nazvati ni samo etnološkim, niti samo lingvističkim i doprinos je podsećanju na davno prošlo vreme.“ (Vesna Timotić i Kristina Aleksić)
Vesna Timotić i Kristina Aleksić priredile su upečatljivu, nesvakidašnju i nadasve inspirativnu izložbu u Biblioteci šabačkoj Dobro došli, kićeni svatovi!. Kako ističu, tokom naučnoistraživačkog rada, bavile su se proučavanjem svadbi u Šapcu i okolini u protekla dva veka. Istraživanje je motivisano potrebom da se od zaborava sačuva bogatstvo drugog i drugačijeg, šarenolikost kulture, jezika, običaja i odevanja, tajna raznolikosti koja Mačvu, Pocerinu i šabačku okolinu izdvaja u odnosu na druge oblasti naše zemlje.

"Glas Podrinja"


-Okolnosti su nas primorale da građu prikupljamo “okviru četiri zida”, te mi se čini da je draž još veća kada pogledamo rezultat. Šabac i Mačva su jedina neistražena područja kada su svadbeni običaji u pitanju. Naša želja je bila, ne samo da ukažemo na šabačke svadbene običaje, već i da motivišemo istraživače da nastave tamo gde smo mi stale. Ipak, najvažnije je da naša deca ne zaborave ko su i odakle dolaze - naglasila je autorka Kristina Aleksić.
Izložba se sastoji iz tri celine: narodni običaji, odevanje mladenaca i lingvistički deo.
-Postavka je planirana za neku Noć muzeja, ali su nas svetske neprilike onemogućile da planiramo, radimo. No, simbolično na Vidovdan svečano otvaramo izložbu Dobro došli, kićeni svatovi!, da u njoj uživamo i učimo tokom leta - istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Prema rečima autorki najpouzdaniji izvor za pripremu izložbe, pored dostupne naučne etnografske građe bio je roman „Seljanka“ Janka Veselinovića u kome su vrlo detaljno opisani pojedini običaji, a čije postojanje je potvrdio i srpski etnolog Veselin Čajkanović.
Svi zainteresovani sugrađani će postavku moći da pogledaju do septembra u holu gradskog hrama knjige.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa