1. jul 2021.1. jul 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Uređeno dvorište Osnovne škole „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu

Botanička bašta za buduće generacije

Školsko dvorište Osnovne škole „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu dobilo je svoju botaničku baštu za buduće generacije u okviru „Zelenog inkubatora“ koji realizuju Mladi istraživači Srbije zajedno sa Beogradskom otvorenom školom i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.
Ljubica Pavlović, koordinatorka neformalne grupe „Ljubičica”, ističe da je projekat bio edukativan, zanimljiv i izazovan za sve učesnike, pre svega za učenike i da podstiče njihovu svest o značaju životne sredine.

"Glas Podrinja"


-Deca su rado učestvovala u celokupnom procesu, a sadnja biljaka u okviru bašte im je bila poseban izazov i zadovoljstvo. Ono što je značajno da su posle sadnje nastavila da brinu o biljkama. Ideja je da u dvorištu škole oformimo ambijentalnu učionicu kako bi učenici izučavali životni ciklus biljaka. Trudili smo se da flora bude raznovrsna, sa različitih kontinenata - istakla je Ljubica Pavlović.
U okviru projekta je realizovano 26 ekoloških radionica sa učenicima mlađih razreda škole, postavljena je izložba radova u holu škole, zasađeno 26 različitih biljaka, izgrađena staza u botaničkoj bašti i postavljena česma.
Planirano je da botanička bašta bude deo šireg kompleksa u dvorištu škole, te se u ovoj obrazovnoj ustanovi nadaju da će realizovati sve ideje i u budućnosti postati primer drugima, stecište učeničkih ekskurzija. Zahvaljujući podršci EU, donatorima, Osnovna škola „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu će nastaviti da unapređuje aktivnosti u domenu očuvanja životne sredine, edukacije učenika i aplicira za projekte.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa