Info

1. jul 2021.1. jul 2021.
Odlazak poslednjeg ratnika
IN MEMORIAM

Odlazak poslednjeg ratnika

Poslednji živi ratnik iz vremena Drugog svetskog rata sa teritorije opštine Koceljeva Dragutin Draga Ašković iz Svileuve preminuo je prošle nedelje u 101 godini života.
Zahvaljujući njegovom svedočenju od zaborava je sačuvana nepravedno skrajnuta činjenica da je u okviru svetski poznate Misije Halijard u Svileuvi nadomak Koceljeve sagrađen improvizovani aerodrom sa kojeg je 17. septembra 1944. godine evakuisano 30-ak savezničkih avijatičara, a u čijoj je realizaciji lično učestvovao.
Kao pripadnik JVuO našao se i u borbama protiv Nemaca za oslobađanje Šapca u jesen 1941. godine. U porobljenoj Evropi bio je prvi borac koji je uništio jedan nemački tenk, za šta je pohvaljen lično od generala Mihailovića.
Od 1942. do 1944.godine bio je komandant regionalnog regrutnog centra i radio je u tamnavskom kraju na obučavanju omladine za rukovanje oružjem i pružanje otpora Nemcima.
Bio je učesnik oslobađanja Beograda krajem 1944. godine kao i Sremskog fronta početkom naredne. Odlikovan je medaljom za hrabrost.
Posle rata život je proveo mirno i skromno u svom rodnom selu Svileuvi sa suprugom Tomanijom sa kojom je izrodio dvoje dece.

V. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa