1. jul 2021.1. jul 2021.
Sunce ubralo prinos
ŽETVA PŠENICE U MAČVI

Sunce ubralo prinos

Kombajni ušli u njive, ranije nego obično. Radost prvog otkosa umanjilo pravo tropsko vreme, uoči same žetve. Za većinu ratara najvažnije što su ispoštovali plodored i obezbedili slamu za prostirku
U Mačvi izostaje uobičajeno vedro raspoloženje, zbog ovogodišnjeg prvog otkosa pšenice. To znači i manje novca u džepovima ratara, koji su „gajili“ visoka očekivanja od hlebnog žita. Istina ono je stiglo do ruku, kako ovdašnji žeteoci ističu i ranije nego što su očekivali. Baš u tome je i problem. Kada bi se izostavilo pravo tropsko vreme koje je u mnogome umanjilo prinose i kvalitet ovogodišnjeg roda.
- Pšenica, prosto nije imala vremena da „nalije zrno“. Jako sunce, prava tropska vrućina ga je prosto „spržila“. Na nekim njivama stabljike u donjem delu odolevaju suši, ali neće dugo moći. Probali smo zrno. Ono je tvrdo kao kamen. Osim umanjenog prinosa, neće tu biti dosta brašna, tvrdi iskusni ratar iz Bogatića Dragan Drmanović.
O ceni se manje diskutuje. Nije to neuobičajen slučaj u vreme kada su kombajni već u njivama. Neki ovdašnji žitelji kažu, još samo da i ona (cena) bude depresivna, pa će gotovo sigurno požnjeti gubitke.
Drugi naglašavaju da je najvažnije što su ispoštovali plodored i obezbedili slamu za prostirku.
- Prošle godine na ovom hektaru je bio kukuruz. Prinos nije bio tako loš. Ove godine sam se najviše zbog poštovanja plodoreda opredelio za pšenicu. Suša, nažalost ometa sve biljke u razvoju. Prinosi će van svake sumnje biti manji. To se najpre primećuje na pšenici. Dobro je ponela i napredovala. Sada je nažalost „sprži“ je jako sunce, a eto stigla do ruke, kaže Sreten Erić iz Mačvanskog Metkovića.
Mehanizacija jeste dotrajala, ali vlasnici su se prilično dobro pripremili za ovaj važan posao. Smeštajnih kapaciteta je dovoljno i pored svega, borba za svako zrno hlebnog žita ne izostaje.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa