1. jul 2021.1. jul 2021.
Jedna od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura
Pamukova sovica - Helicoverpa armigera

Jedna od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura

Pamukova sovica je jedna od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura jer je polifagna štetočina. Štete pričinjava na oko 250 biljnih vrsta. Najpovoljnije biljke za njeno razviće su paradajz, paprika, pasulj, boranija, kukuruz, duvan i dr.

Pamukova sovica
Štetočina pripada familiji Lepidopterae, odrasli su aktivni noću. U toku leta leptira, a koji je razvučen od maja do oktobra, odrasli se hrane nektarom cvetova i sokovima iz prepuklih plodova. Ženka polože po nekoliko stotina jaja koja su beličaste boje, pojedinačno ili u manje grupice, na biljnim delovima.
Embrionalni razvoj traje 3-12 dana. Gusenica dostiže dužinu do 4 cm, boje od zelene do braon i na leđima ima 2 trake u završnom stadijumu. Prezimljava lutka u zemljištu i u našim uslovima ima 2-3 generacije godišnje.
Štete pričinjava gusenica i mlađi larveni stadijumi napadaju lišće, a starije gusenice ubušuju se u plodove paradajza i paprike hrane se unutar ploda te za sobom ostavljaju izmet. Nakon ubušivanja takvi plodovi su pogodni za naseljavanje sekundarnih parazita (gljiva i bakterija).
Suzbijanje pamukove sovice vrši se agrotehničkim ( duboko oranje, suzbijanje korova) i hemijskim merama.
Hemijske mere podrazumevaju upotrebu insekticida, i to mlađi stadijumi razvića gusenice pre nego se ubuši u plodove. Vreme tretiranja se određuje pregledom biljaka i to pred cvetanje. Insekticidni tretman započinjemo čim primetimo prva jaja. Od insekticida se koriste Fastac 10EC, Karate zeon, Decis 2,5 EC, Avaunt 15SC, Insegar, Ccoragen 20SC. Pri izboru herbicida voditi računa o karencama izabranih insekticida.
Tretiranje se izvodi u večernjim satima, po mirnom i tihom vremenu. Nakon pripreme rastvora za aplikaciju, ambalažni otpad skladištiti na propisan način, a tokom izvođenja aplikacije lična zaštita poljoprivrednog proizvođača je obavezna.

PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl.ing.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa