1. jul 2021.1. jul 2021.
A. Cvetković (privatna arhiva)

A. Cvetković (privatna arhiva)

Aleksandar Cvetković, bodibilding šampion Balkana

Sport koji ne poznaje godine

Šapčanin Aleksandar Cvetković postao je nedavno šampion Balkana, pre toga osvojio nacionalni Kup, dok je u uvodu u polusezonu stigao do četvrtog mesta u Evropi. Iza uspeha, kao i u svakoj disciplini, stoji rad i izazov.
- U ranom detinjstvu sam bio inspirisan razvijenošću akcionih junaka filma i stripa, a potom su doprineli strip članci u „Tempu“ koji je otac kolekcionarski prikupljao. Mene su vežbe oduvek inspirisale, voleo sam da ih radim. Najpre sam se okušao u kolketivnim sportovima, a potom sam krajem osnovne škole zakoračio u teretanu – ističe na početku Cvetković.
Zimi teretana, leti na otvorenom i u improvizovanoj kućnoj vežbaonici, bez pauze.
-Morate da imate tu ljubav prema bodibildingu i želju da svakog dana budete bolja verzija sebe, unapređujete svoje telo a i karakter. Takođe želja ka rezultatu na međunarodnim takmičenjima mi uliva dodatni motiv, nastupi za nacionalni tim mi predstavljaju najveći mogući motiv.
Posle uspešne polusezone početkom 2008. godine, umsto podsticaja usledilo je razočarenje, ubrzo i duža pauza.
-Dogodio se nesporazum sa upravom dotadašnjeg kluba, veliko lično razočarenje nedostatkom razumevanja i podrške. U početku sam mislio da napravim malu, letnju, pauzu, ali me je život odneo na neke druge poslovne/avanturističke puteve. Živeo sam na karipskom ostrvo St. Martin, sve vreme ispunjavajući slobodne trenutke vežbanjem u teretani.
Verovatno bi još životni put Aleksandar krčio u dalekim državama da se nije dogodila pandemija koja nije zaobišla niti jedan kutak planete.
-Vratio sam se u Srbiju. Kako sam imao mnogo slobodnog vremena ozbiljnije sam se posvetio treningu i napredak u mišićnoj masi i formi je bio sasvim dobar. Nedugo zatim je usledio odlazak za Kragujevac. Tamo sam otišao na trening u klub „Olimpia“ kod mog prijatelja Gorana Ilića. Kada je video izgled i formu u kojoj sam, predložio je da se spremim za prolećnu polusezonu, targetirajući i nastup na Evropskom prvenstvu. Pomen tog prvenstva je u meni rodilo dodatnu želju za treningom i celokupnim spremanjem za takmičenje, jer ostao je žal iz prethodnog dela karijere što nisam predstavljao našu zemlju na tom nivou (imao sam dva Prvenstva Balkana).
Posmatrano sa strane, bodibilding treninzi mogu izgledati monotono, međutim ovaj sport, ističe Cvetković, ima i brojne benefite.
- Jedna od glavnih je što nema neki vremenski limit, naime u većini slučajeva se najbolji rezultati postižu u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim jer mišić tad dostiže najbolju zrelost. Sam trening u teretani deluje kao antidepresiv i popravlja raspoloženje jer se pokreću određeni procesi u organizmu koji stimulišu lučenje hormona zaduženih za dobro raspoloženje.
Putovanja, uspesi, druženja, takmičenja su sjajna stvar, ali osnov svega je jaka volja.
- Jak karakter i volju da istraje u teškim treninzima i dijetama naročito u samim pripremama neposredno pre takmičenja. Potrebno je znanje i iskustvo, podrazumeva se poznavanje ljudskog tela, ishrane, suplementacije. Na takmičenju potrebno je prezentovati sebe na najbolji način, što podrazumeva koncentraciju, samouverenost koja zrači, poze, umetnički performans, posebno u delu slobodnog pozinga uz muziku – zaključuje Cvetković, uspešan sportista, ali i licencirani trener bodibildinga i fitnesa spreman da deli znanje sa novim generacijama, rekreativcima i takmičarima.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa