1. jul 2021.1. jul 2021.
Pripreme 2021 (Foto: Studio Diksico)

Pripreme 2021 (Foto: Studio Diksico)

FUDBAL: PRVA LIGA

Neka stara rivalstva

Draž takmičenju ne daje samo kvalitet, već i imena rivala i sećanja na prošlost, odnosno tradiciju- Vraćaju se komšijski derbiji. Mnogo gostovanja na geografski bliskim lokacijama
Neželjeni povratak Mačve među prvoligaše, ukoliko tražimo pozitivne stvari, vraća neka stara rivalstva koja su se izgubila u vremenu, kako rivalstva među klubovima, tako i među gradovima.
Podrinski derbi protiv Loznice ponovo je tu. Mačva je prethodnih godina bila rang ili dva iznad, izuzetak je samo sezona 2015/16. Mnogo je igrača nastupalo za obe ekipe i ovo će svakako biti poseban rivalitet ojačan činjenicom da timovi dele iste, kako proklamovane, tako i skrivene ambicije.
Između Šapca i Sremske Mitrovice tinja komšijski sportski rivalitet. Početkom veka ostaju u sećanju dueli Mačve i Srema u ondašnjoj Prvoj Telekom ligi. U poslednja dva duela, ligaškom 2007. i Kup 2009. gosti su pobedili sa po 1:0. Srem je nestao sa fudbalske mape (trenutno u šestom rangu), ali će sada rival crveno-crnima biti stariji Radnički iz Mitrovice, koji slavi naredne godine vek postojanja.
Sećanja starijih su svakako vezana i za IMT Rakovicu, rivala iz bivše države, klub jakog privrednog subjekta koji je, u skladu s tim, beležio odlične rezultate, a dugo nije igrao zvanične mečeve u Šapcu.

Kabel pod upitnikom
Novosadski Kabel je u dve prethodne sezone bio u vrhu drugog ranga, čak je pre dve osvojio najviše bodova, ali je usled kazne onemogućen napredak. Ipak, sada je klub u krizi i neizvestan je nastup u narednoj sezoni, a eventualno odustajanje bi verovatno vratilo pirotski Radnički među drugoligaše.


Ove sezone na klupi Mačve sedi Savić koji je ostavio trag u Rakovici uvodeći je u ovaj rang pre dve sezone. Naravno, Rad, Javor, Bačka u najavi su neizvesni, zanimljivi dueli. Svoju draž nosi i okršaj protiv Železničara iz Pančeva. Nisu „železniačri“ prva asocijacija na fudbalsko Pančevo (svakako je to Dinamo), no svetlo plavi su rival na čijoj klupi je doskorašnji trener Mačve Dragan Aničić.
Prva liga je jednostavnija po pitanju putovanja. Najdalje gostovanje je Zaječar, nisu blizu Ivanjica i Užice, dok su preostala geografski na nepuna dva časa vožnje. Vrlo često će Šapčani put obližnje prestonice, gde ih čeka praktično pet ekipa (Rad, Žarkovo, Grafičar, IMT, Budućnost), susedno mu Pančevo (Železničar), nedaleki Novi Sad (Kabel, Mladost), još bližu Inđiju.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa