1. jul 2021.1. jul 2021.
Formula za kvalitetno obrazovanje
Saradnja roditelja i defektologa/nastavnika

Formula za kvalitetno obrazovanje

Prethodne godine su jasno ukazale da postoji potreba, motivacija i prilika da se saradnja između roditelja i defektologa/nastavnika škole razvija tako da doprinese dostupnijem i kvalitetnijem obrazovanju naše dece. Nužnost razvoja partnerstva između različitih učesnika u obrazovanju poslednjih decenija prepoznaje se kao jedan od ključnih prioriteta svih reformi. U svojoj suštini, razvoj saradnje/partnerstva podrazumeva da se pomogne roditelju da razume i prepozna potrebe i pravac u kome treba podržati razvoj deteta u obrazovnom procesu (najbolji interes deteta u obrazovanju), dok roditelj predstavlja značajan resurs za školu, koji podražava obrazovni proces i unapređuje kvalitet obrazovanja. Osluškujući navedene potrebe, osnovna škola „Sveti Sava“ formirala je Udruženje Klub roditelja i nastavnika OŠ“Sveti Sava“ Šabac. Klub je osnovan prošle školske godine i pored Saveta roditelja predstavlja jedinstveni način za okupljanje nastavnika i roditelja sa zajedničkim ciljem – stvaranje kvalitetnih uslova za obrazovanje učenika. Takođe, predstavlja deo Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika (NARNS) koji je pokrenut od strane Fondacije za otvoreno društvo i Unicefa.



Trenutno Klub završava drugu fazu projekta „Koračajmo zajedno“ . Cilj projekta je pružanje dodatne podrške učenicima koji se obrazuju po IOPu, odnosno da primenjujući najnovija naučna saznanja, koristeći prilagođen nastavni materijal i adekvatna didaktička sredstva, pruži se pomoć detetu da razvije svoje pune kognitivne potencijale, poboljša akademske i socijalne kompetence, razvije samopouzdanje i motivaciju za učenje, kao i da ovlada obrascima ponašanja i veštinama bitnim za uspešno funkcionisanje u školskom okruženju. Vođeni ovom idejom uspešno je ostvarena plodonosna saradnja sa četiri onovne škole na nivou Šabačke opštine (osnovne škole „Sveti Sava“, „Jevrem Obrenović“, „Nata Jeličić“ i „Laza Lazarević“). Važan segment projekta je Kancelarija za mlade Šabac koja je svoja vrata otvorila za sprovođenje planiranih aktivnosti u periodu nestabilne epidemiološke situacije. Direktor Kancelarije Mirjana Janjić je svim svojim reursima potpomogla da se projekat nesmetano realizuje.
Tim za socijalno uključivanje i suzbijanje siromaštva Vlade RS je u okviru pomenutog projekta obezbedio tablete za sve učenike koji se nalaze u programu podrške i na ovaj način unapredio tehničke resurse za što bolji kvalitet nastave. Mobilni tim je obradovao svoje partnere u projektu tako što je podelio tablete u školama gde se organizuje dodatna podrška, a ono čemu smo svedočili i radovali se svi zajedno je sreća na dečijim licima kada su im uručeni novi tableti.
Ovaj projekat je potvrda dobre saradnje svih struktura u društvu koje mogu da deluju u onom smeru u kojem će potrebe roditelja čija su deca sa smetnjama u razvoju uvek biti zadovoljene na pravi način i u pravo vreme jednim sistemskim i kontinuiranim radom svih učesnika. Roditelji moraju da osete da su podržani i prihvaćeni, da im je pomoć u svakom trenutku pružena. Klub roditelja i nastavnika OŠ „Sveti Sava“ je važan segment škole i jednog odgovornog društva, a nastavnici iz Kluba su sigurni da će se ova divna saradnja sa rodtiteljima i u budućnosti nastaviti kroz neke nove projekte jer mi koračamo zajedno.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa