1. jul 2021.1. jul 2021.
U POTRAZI ZA KULTURNIM IDENTITETOM

Murali sa krilima

Dva vredna murala ugledih slikara krasila su glavni zid kafane hotela Zeleni venac.
Jedan je PROLEĆE, zajedničko delo Dušana Ilića-Durmića i Igora Belohlaveka, rađeno od kovanog gvožđa. Drugi je Belohlavekovo KOLO ZAJEDNIŠTVA, u zgrafito-tehnici.
Šapčani i posetioci, ljubitelji dekorativne umetnosti, imali su priliku da vide ove murale do kraja 2010. godine, kada je ovaj deo hotelske zgrade adaptiran. Mali Pariz, nekada čuven po kafanama, ostao je bez prepoznatljive u Zelenom vencu, koja je nekada bila pozornica kulturno-umetničkih sadržaja u vreme prvih Čivijada. Ostalo je sećanje Šapčana na nekada slavni ugostiteljski objekat, „čiji su brojni departmani i krila pusti odavno, čije senovite hodnike i sobe tajanstva jedino još nisu napustili retki i ukleti preljubnici“.
U sećanju Šapčana, vrsnih poznavalaca likovne umetnosti, ostao je podatak da je iznad glavnog stepeništa šabačke osnovne škole „Vuk Karadžić“, uz asistenciju Dušana Ilića-Durmića, Vladislav Lalicki izradio javnu dekoraciju u duhu postmoderne, 1959. godine. „Radilo se o izvanrednoj kompoziciji u bojenom staklu, stilski bliskoj Mondrijanovom geometrizmu“.
Nije poznato da li su ova postmodernistička umetnička dela sačuvana.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa