8. jul 2021.8. jul 2021.
Jača otpor prema mogućim nepogodama
ZAJEDNIČKA SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU I SMANjENjE RIZIKA
OD KATASTROFA U SLIVU DRINE

Jača otpor prema mogućim nepogodama

Saradnja jedinica lokalne samouprave u slivu Drine, zasniva se na načelima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti, zajedničkog planiranja i usklađivanja aktivnosti, međusobnog informisanja ali i autonomnosti svih strana.

Ovakav koncept imali su u vidu odbornici Skupštine opštine Bogatić, prilikom usvajanja Odluke o osnivanju zajedničke službe za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u slivu Drine, koju je obrazložio pomoćnik predsednika opštine Bogatić Nikola Tošić na prošlonedeljnoj, 11 sednici Skupštine ove lokalne samouprave. Odluka je jednoglasno usvojena.

Osnovni ciljevi kojima će se služba rukovoditi su: Rad na stvaranju otporne zajednice i zajedničko delovanje s ciljem smanjenja rizika od katastrofa, organizovanje civilne zaštite, mapiranje opasnosti i rizika, upravljanje tokom vanrednih situacija, ublažavanje posledica i brz oporavak i obnova posle katastrofa, kao i zajedničke aktivnosti na jačanju administrativnih i tehničkih kapaciteta te geografsko-informacionog sistema za potrebe upravljanja civilnom zaštitom i smanjenjem rizika.
Naravno, tu se kao nasušna potreba nameće ekonomičnost, efikasnost, racionalno raspolaganje i upravljanje resursima zajedničke službe u interesu svih njenih osnivača.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa