8. jul 2021.8. jul 2021.
Živ je dok je nas
Naš razredni starešina, Živorad Žiža Trifunović

Živ je dok je nas

Dok sam bila đak Učiteljske škole u Šapcu, činilo se da sneg zbog razrednog pada, i sve kiše, i sunce kad ogreje, zasijalo je zahvaljujući njemu unikatnom, neponovljivom. Da je znao koliko smo ga voleli, još ne bi umro.

Čudak, s principima partizanske škole, u njegovom slučaju nikad izlizanim, učio nas je principijelnosti i moralu do te mere da se nikada ne obučismo realnom životu borbe, nadgornjavanja i laži. Tadašnji profesori nisu nas samo jedno naučili, a to je kako se lakta. Nije misao moja, rekao mi na jednoj godišnjici profesor Luka Mijajlović.

Našem razrednom, Živoradu Žiži Trifunoviću naša zalaganja su bila mala pa smo spremali recital, koji po njegovom mišljenju nikada nije bio dovoljno nadahnuto izveden, a bili smo u radio i foto klubu i pitaj Boga šta smo sve radili da bismo postali kolektiv čestitih ljudi. Važno je da smo postali i trajno ostali čestiti i uspešni.

Mi, Žižino odeljenje, ponekad nedovoljno komunikativni, katkad neshvaćeni, jer ni mi nismo uvek znali kuda nas vodi, ali smo imali razloga da verujemo velikom čoveku megalomanskih ideala. Ideali se ne ostvaruju u ljudskom životu, Žiža je bio utopista u tom smislu, idealista utopista. Ali, ako čovek teži nadrastanju sebe, morao je da ga voli i poštuje, bez obzira da li se slaže sa njegovom pedagogijom ili je doživljava kao stegu.

Žiža, razredni petog četiri, branio je poroke. Slavili smo godišnjicu završetka Učiteljske, valjda neku 45. Milena Štitarka i ja sakrijemo se da popušimo po cigaretu, zatekne nas konobar u vc-u Sindovom i samo što ne umre od smeha što se krijemo od razrednog. Takva je bila Učiteljska, takav naš razredni, takvi smo mi do dana današnjeg.

Dragi naš Žiža, teški, voljeni razredni! Tvoje peto četiri naučilo je od tebe da po svaku cenu ne ceni bezvredno, jer nam pripada samo ono što je vredno u nevinosti čiste namere. Želimo ti svi mi iz tvog odeljenja petog četiri Učiteljske škole u Šapcu da neopterećeno nađeš svoj mir tamo daleko pa da se kao nekad na Ceru nađemo u nekom planinarskom domu i zapevamo uz mandoline, naučio nas da sviramo prof. Pera Davoš, tvoj drug.
Dr Anđelka Lazić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa