8. jul 2021.8. jul 2021.
foto: fb vk šabac

foto: fb vk šabac

VATERPOLO: GENERACIJA 2008.

RUTINSKI DO FINALA

Nepobediva generacija šabačkog vaterpola demonstrirala silu i u Beogradu, rutinski do finala. Tri utakmice, tri pobede. Drugi tim, godinu ili dve mčađi, nije uspeo da se plasira među šest najboljih
Već tri godine šabački vaterpolisti rođeni 2008. godine znaju samo za pobede nad vršnjacima i kako su trijumfi lepa navika, ne žele da je menjaju. Dvostruki uzastopni šampioni i pobedici Kupa nalaze se na korak od odbrane duple krune, a taj veliki korak čini tri stanice na putu do uspeha.
Zbog obaveza Nemanje Ličanina u nacionalnom timu, ekipu Šabac 1 predvodio je u Beogradu Miroslav Mandić. Na polufinalnom turniru Šapčani su u jakoj konkurenciji delovali silno. Počeo je turnir slavljem nad ekipom Taš 13:2, a potom nastavio sigurnom pobedom u derbiju protiv domaćeg Partizana 10:5. Drugog dana je pokušao Bečej da zaustavi Šapčane, no kao i svi prethodnici nisu imali uspeha u tom poduhvatu. Ovdašnji mladi vaterpolisti su slavili 17:3 i obezbedili maksimalan učinak pred finalni turnir. Gol razlika uobičajeno sjajna 40:10.

Nacionalni tim
Uspesi na polju mladih ne prolaze nezapaženo ni od Vaterpolo saveza Srbije i mnogi su zauzeti reprezentativnim obavezama. Na Evropskom kadetskom prvenstvu u Portugalu, boje reprezentacije Srbije brani Filip Novaković, mladi igrač „Šapca“, dok je pomoćni trener Nemanja Ličanin.
Među reprezentativcima do 20 godina, svoje mesto su našli golman Andrej Vukadinović, otkrovenje prethodne sezone i prvotimac koji dobija sve veću priliku Matija Tonković.
Vaterpolo vole i Šapčanke, te je na Prvenstvu Evrope za kadetkinje u Mađarskoj, pod državnom zastavom nastupala Sandra Milinković.


Rivali na finalnom turniru biće: Novi Beograd, Zemun i Vojvodina. Ove ekipe su se za finale izborile u Šapcu, na Gradskom bazenu. Oni su uspešnije od Šapca 2, tima predvođen Čelovskim i Brankovićem, koji su činili igrači godinu ili dve mlađi od ostalih ekipa. Zemun je bio najuspešniji na ovom turniru sa maksimalnim učinkom, Novi Beograd ima jedna, a Vojvodina dva poraza. U borbi šest najboljih sa vodećih pozicija startuju Šabac 1 i Zemun koji prenose maksimalna četiri boda.
Leto za uspehe

Do sada je vrlo uspešno leto iza šabačkih vaterpolista. Godište 2009. osvojilo je, posle Kupa i titulu šampiona Srbije za svoj uzrast, što je druga dupla kruna trenutno postojana u vitrinama kluba kada govorimo o mlađim kategorijama. Godište 2008. suvereno tri godine valada Srbijom, Kup je odbranila početkom proleća, a sada će se boriti u finalu Prvenstva tokom jula.

foto: fb vk šabac


Najmlađi takmičarski pogon, 2010. godište jedan je od favorita na završnici lige za ovaj uzrast. Deca koja su načinila senzaciju u Kupu osvojivši četvrto mesto u duelima sa 2009. godištem, kao Šabac 2, sada su suvereno izborili finalni turnir u Beogradu, gde će pokušati da stignu do pobedničkog pehara.

Preostalo je i takmičenje 2006. godišta. Momci su iznenadili sve u Kupu osvajanjem drugog mesta u konkurenciji gde je malo ko očekivao uspeh, a izborili su mesto iza neprikosnovenog Partizana. Medalja na državnom za ovaj uzrast bila bi jednaka zlatu.

Trenutno, samo u 2021. VK „Šabac“ je osvojio tri zlata i jedno srebro na nacionalnom nivou.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa