8. jul 2021.8. jul 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

UTISCI DOBITNIKA VIDOVDANSKIH ODLIKOVANjA

Nagrada za sve zaposlene


“Bilo ko od zaposlenih da je dobio ovo priznanje bilo bi zasluženo”, kaže dr Miodrag Pavlović. “Koliko je šabačka Bolnica bila dobro organizovana govori podatak da je dobila ubedljivo najviše ordenja koje je za Vidovdan uručio predsednik Vučić” navodi dr Miloš Ranković
Zaposleni Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” dobili su čak pet, od ukupno 65 odlikovanja koja je zaslužnim pojedincima i ustanovama uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Doktor Miodrag Pavlović, specijalista pneumoftiziologije, doktor Miloš Ranković, specijalista anesteziologije i reanimatologije, prim. mr sc. med. doktorka Snežana Kovačević koordinator Kovid zone 1, medicinska sestra Ivanka Vasić i Maja Iskić, anestetičar poneli su ova važna priznanja, ali ističu da su odlikovanje zaslužili svi zaposleni u šabačkoj ustanovi i da je ovo priznanje za sve njih.
Dr Miodrag Pavlović smatra da šabačka Bolnica ima čime da se ponosi.

Dr Snežana Kovačević Foto: "Glas Podrinja"


Svi od prvog dana u “crvenoj” zoni
Doktor Miodrag Pavlović od prvog dana pojave epidemije bio je u kovid zoni. Tokom trećeg talasa korone, bio je inficiran ovim opasnim virusom zbog čega je morao da bude hospitalizovan. Odmah po oporavku se vratio na svoje radno mesto i nastavio da se bori za druge pacijente.
Doktor Miloš Ranković, kao jedan od najstarijih anesteziologa dobrovoljno je radio u respratornoj jedinici “crvene” zone.
Prim. mr sc. med. dr Snežana Kovačević, pomoćnik direktora za internistički sektor, imala je izuzetno odgovornu funckiju koordinatora Kovid zone 1 u šabačkoj Bolnici i ovaj posao je izuzetno uspešno radila.
Maja Iskić, anestetičar u Službi anestezije sa reanimatologijom, radila je sve vreme u respiratornoj jedinici u “crvenoj” zoni sa pacijentima na mehaničkoj ventilaciji.
Medicinska sestra Ivanka Vasić iz Službe za neurologiju, od prvog dana hrabro se borila za živote naših sugrađana i njihov povratak porodicama i normalnom životu.


Dr Miodrag Pavlović Foto: "Glas Podrinja"


-Bez namere da budem patetičan, nagradu doživljavam kao priznanje za sve ljude koji su radili u kovid zoni šabačke Bolnice. Bilo ko od zaposlenih da je dobio ovo priznanje bilo bi zasluženo. Nijednog trenutka tokom ove pandemije nije se desilo da nemamo zaštitnu opremu, da nemamo neki lek koji se daje u Srbiji ili svetu, da ostanemo bez kiseonika... Mnogo mladih lekara i medicinskih sestara je radilo sa nama. Posle ovog iskustva oni su postali lekari i medicinske sestre u pravim smislu tih reči. Zahvalio bih se prvenstveno njima. Nije prijatno obući skafander, posebno na ovoj temperaturi, ali ovo nije priča o skafanderima. Iza skafandera su bili ljudi koji su imali hrabrosti, požrtvovanosti, odricanja, znanja, da bi se sve ovo prošlo, kaže dr Miodrag Pavlović.
Dr Miloš Ranković ističe da prethodnih 15 meseci pandemije nije trajala individualna borba bilo koga od njih za zdravlje određenog pacijenta, nego borba kompletnog osoblja Opšte bolnice. Naveo je da je timski uspeh to što se sada pojavljuju samo sporadični slučajevi obolelih.

dr Miloš Ranković Foto: "Glas Podrinja"


Odlikovanja dobijena i na Sretenje
Vidovdanska odlikovanja nisu prva priznanja koja su zaposleni Opšte bolnice dobili sa republičkog nivoa. Na Sretenje, povodom Dana državnosti Republike Srbije, zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je dr Milivoje Đurić, specijalista infektologije i posthumno prim. dr Aleksandar Jovanovski, internista i subspecijalista reumatologije, zlatnom medaljom za zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju stanovništva Republike Srbije.


-Lekari, medicinski tehničari, pomoćno osoblje, vozači... Svi su, a i dalje bdiju i trude se da maksimalno stručno pomognu pacijentima u borbi sa bolešću koja je bila izazov ne samo za nas, nego svuda u svetu. Svedoci smo da je ovo bila velika nepoznanica za svetsku medicinu. Prvi put sam bio u prilici da lečim ovakve pacijente, a i ja sam bio potencijalni pacijent. Svako od nas je imao u porodici ima bar jednog člana koji je imao blaži ili teži oblik Kovida. Nažalost, ovaj virus je odneo živote. Među njima su bili naši prijatelji, komšije, rođaci. Sa druge strane, hiljade pacijenata je prošlo kroz bolnicu i većina je sada zdrava i vratili su se normalnim aktivnostima. Koliko je šabačka Bolnica bila dobro organizovana govori podatak da je dobila ubedljivo najviše ordenja koje je za Vidovdan uručio predsednik Vučić. Nadamo se da neće biti novog talasa, ali ako bude bilo potrebe, siguran sam da ćemo, sa još većim iskustvom, ući u borbu protiv virusa, kaže dr Miloš Ranković.
Dr Snežana Kovačević je takođe naglasila da je nagrada došla kao priznanje za ogroman rad i trud koji su uložili. Kaže da niko nije ni sanjao da će za to biti nagrađen.

Medicinska sestra Ivanka Vasić Foto: "Glas Podrinja"


-Tokom epidemije nam je jedino bilo bitno da se sa pacijentima izborimo sa tom bolešću koja nam je u početku bila potpuno nepoznata. Najgore je bilo što se brutalno pogoršavala, tako da smo u svakom trenutku morali da budemo uz pacijente i da ih pratimo. Dešavalo se da se pogoršaju za 15 minuta toliko da moramo da ih stavimo na respirator. To je bilo i psihičko i fizičko opterećenje. Imali smo 330 kovid pacijenata u jednom trenutku. Tokom poslednjeg talasa smo primali samo pacijente koji su primali kiseonik. Trenutno smo malo odahnuli. Naučili smo da se odmaramo u ovom periodu kada možemo. Nismo imali pravi odmor 15 meseci. Grabili smo dva, tri dana, kada je situacija dozvoljavala i kada je bilo manje pacijenata. Lečili smo više od 2.500 Kovid pacijenata u Bolnici, a više od 12.000 je pregledano u prijemno -trijažnoj ambulanti. Veliki posao su obavili i u “zelenoj” zoni. Za 15 meseci je u “zelenoj” zoni pregledano 99.000 pacijenata, a više od 8.600 je bilo hospitalizovano. Sve to je radilo 180 lekara i još 10 koji su primljeni na neodređeno da bi pomagali i 608 sestara i 25 njih koje su primljene na neoređeno. Niko nije očekivao nagradu. Radili smo najbolje što smo mogli. Nagradu smo shvatili kao krunu tog rada. Nastavićemo isto, jer smo maksimalan napor već uložil, preko ne možemo, ali nećemo davati ni manje, navela je dr Snežana Kovačević.
Medicinska sestra Ivanka Vasić veoma je emotivno doživela ovo priznanje. Kaže da nikada tokom svoje karijere nije mogla ni da zamisli da će dobiti orden u Predsedništvu Srbije.
-Ovo nije moja, nego naša nagrada. Svih nas, kao i svih koji su bili u “zelenoj” zoni. Oni su takođe izneli ogroman teret. Bilo je teško. Gubili smo živote. Ipak, sada kada je to iza nas pamtimo lepe stvari, naše zajedništvo, našu opremljenost. Uvek smo imali svega. Nije zafalio ni skafander, ni respirator, bilo je kiseonika za sve pacijente u svakom trenutku. Radila sam i za vreme sankcija i za vreme bombardovanja. Najteže je kada pacijentu nešto fali. Ponosna sam na to kako je šabačka bolnica sada bila opremljena. Pričala sam sa kolegama iz mnogo većih ustanova, oni nisu imali dovoljno svega što im je bilo potrebno. Kada odem u penziju uvek ću doći da pomognem ako za tim bude bilo potrebe, kaže Ivanka Vasić.
Maja Iskić, anestetičar, zbog drugih obaveza nije mogla da prisustvuje ovom razgovoru. Verujemo da bi se i ona složila da su odlikovanja zaslužili svi zaposleni koji su učestvovali u borbi protiv virusa, od vozača, preko tehničkog osoblja, servirki, čistačica, sestara i tehničara, do lekara i menadžmenta Opšte bolnice.
Doktor Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević”, uputio je najiskrenije čestitke kolegama zbog zasluženog priznanja.
-Predanim radom, požrtvovanjem i posvećenosti uhvatili su se u koštac sa nevidljivim protivikom i svojim nesebičnim delom u borbi za živote svojih pacijenata, održali su lekciju iz humanosti. Ponos je biti deo kolektiva u kojem rade heroji poput Snežane, Maje, Ivanke, Miloša i Miodraga, istakao je dr Slobodan Popović.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa