8. jul 2021.8. jul 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Talentovana flautistkinja Iva Vujanić

Muzika uvek u srcu

Veoma joj se dopalo kako zvuči flauta. Nije želela da sviram nijedan drugi instrument. Flauta daje mogućnost za uživanje u kompozicijama, opuštanje i prepuštanje zvuku. Nedavno je postala i član Dečje filharmonije. Prvo mesto na Ohridskim biserima
Nekim ljubavima i talentima potrebno je vreme da se razviju, stasaju i pronađu pravi put. Drugim, malobrojnijim, ali podjednako snažnim prepoznavanje se rodi u trenutku i magija nikada ne prestaje.

Iva Vujanić, mlada flautistkinja, primer je kada su talenat i strast prema muzici utkane u svaki atom bića od samog dolaska na svet. Iako potiče iz porodice gde je kreativnost dar koji se neguje, stazu melodija i instrument prema svom senzibilitetu sama je odabrala.

-Sa mamom i tatom sam išla na koncerte klasične muzike i veoma mi se dopalo kako zvuči flauta. Nisam želela da sviram nijedan drugi instrument, iako sam bila mala -kaže Iva Vujanić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Janko Veselinović“ i trećeg razreda osnovne Muzičke škole i kao posebnost izdvaja tonove koje instrument proizvodi.

-Flauta mi daje mogućnost da uživam u kompozicijama, da se opustim i prepustim zvuku. Trenutno najviše volim verziju na temu Paganini. Smatram da mi „dobro“ stoji iako je malo teža za izvođenje. U njoj su svi elementi - dodaje naša sagovornica.

Vreme provedeno u efektivnom vežbanju za mladog muzičara je izuzetno važno, uz odabir dobrog mentora i rad sa njim. Iva ima privilegiju da svoj talenat unapređuje uz vođstvo profesora Aleksandra Burkerta koji je tokom muzičkog kampa primetio njen potencijal.

-Veoma mi je drago što sada sarađujem sa profesorom. Njegovi saveti mi znače pomažu da budem još bolja.
Nedavno je postala i član Dečje filharmonije, što ističe kao posebno priznanje, jer na čelu filharmonije stoji priznati flautista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Ljubiša Jovanović.

-Videli smo prijavu za nove članove i odlučili se da pošaljemo snimak. Ubrzo nam je stigao odgovor da je Iva deo Dečje filharmonije. U narednom periodu očekujemo i koncerte, jer su usled nepovoljne epidemiološke situacije odloženi - pojašnjava Jelena Vujanić dok se priseća Ivine prve nagrade.

-Mislim da je to bilo u pripremnom razredu. Zapravo, sve je krenulo od baleta. Pohađala je časove baleta i tada je profesorka klavira primetila da je talentovana za muziku i preporučila Muzičku školu. To je bio početak -kroz osmeh govori mama Jelena.

-Minimum dva sata svakoga dana provedem vežbajući. To je suština, da se vežba. Uskladim sve obaveze u školama uz dobru organizaciju - pomalo stidljivo dodaje Iva. Ističe da da se drugari iz Jankove raduju svakom njenom uspehu koji proslave uz čestitke i slatkiše.

Razlog za slavlje bila je nagrada sa Internacionalnog takmičenja Ohridski biseri. U pretkategoriji mlada Šapčanka je zauzela prvo mesto.

Brat Teodor najveća podrška Foto: "Glas Podrinja"


-Nije bilo lako osvojiti prvu nagradu zbog jake konkurencije. Volim da nastupam, posebno na takmičenjima, a na Ohridu je bila veća odgovornost zbog drugih učesnika i žirija. Po završetku nadmetanja jedan od članova žirija profesor Detlef Bensmann mi je čestitao i od njega sam dobila 100 bodova. To mi je mnogo značilo, zato što svira u Berlinskoj filharmoniji. Izrazio je želju da nastupim na završnom koncertu u Makedeoniji, ali to nije bilo moguće zbog propozicija. Dozvoljeno je samo starijim kategorijama, ali da se nada da ćemo se videti za sve godine. Volela bih da ponovo budem deo takmičenja. Iako sam dobila priznanje upoznala sam drugare iz različitih zemalja, razmenili smo iskustva - kaže za kraj razgovora Iva uz nadu da će ostvariti svoj san, otići u Rusiju i postati član Filharmonije.

Snovi su na istoku, a dalje muzičko usavršavanje naša mlada sugrađanka nastavlja van Šapca kako bi bila bliža Filharmoniji i vredno ispunjavala obaveze.

-Muzičko obrazovanje nastavlja u školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu kako bismo uskladili obaveze i u Dečjoj filharmoniji. Trenutno smo fokusirani na Ivu, njeno usavršavanje. Takmičenje Ohridski biseri dalo nam je vetar u leđa i potvrdu da smo na dobrom putu. Ipak, bez podrške prijatelja i dobrih ljudi ne bismo mogli sve. Velika potpora bila nam je Eliksir fondacija i gospođa Margareta - ističe Jelena Vujanić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa