15. jul 2021.15. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

RADOVAN KULA U MAČVANSKOM BELOTIĆU

Praznik kulture na selu

Spontano okupljanje kraj „Radovan kule“, srednjevekovnog zdanja koje je 1967. godine podigao znameniti slikar Milić od Mačve u spomen na oca, dvadesetak godina za redom zaživi svakog Petrovdana u raskošnom sjaju lila, igre i pesme razdragane mladosti. Tome treba dodati i ulične trke, kao sastavni deo tradicionalne manifestacije „Mačvanska lila“ u Belotiću, jedne od više drugih, karakterističnih za pojedina sela u opštini Bogatić.

Konkretnu je započeo slavni slikar, koji je sebe nazivao raznim imenima, kao primera radi Kostur Radovanov, a svom je imenu pridodao i ono „Od Mačve“, obesmrtivši tako ovu veliku srpsku ravnicu. Priču oko Petrovdanskih lila ispred „Radovan kule“, nastavio je Milićev sinovac Nenad Stanković, isto akademski slikar iz Mačvanskog Belotića, a podržali mesna zajednica ovog sela i Skupština opštine Bogatić, sa svojom Turističkom organizacijom i Kulturno-obrazovnim centrom. Tako je ona „bljesnula“ i proteklog Petrovdana, punim sjajem.

-Nameravam da kulu renoviram. Manifestacija „Mačvanska lila“ čuva jedan stari običaj uoči Petrovdana. I bez obzira što je pod udarom novog vremena ovaj prastari običaj jenjavao, ovo je pravi put da on oživi i traje. Pandemija ga je svakako omela, ali gledajući ovu mladež, primećujem da leto traži nove kulturne sadržaje na selu i teži da ga izjedneči sa gradom. Planiram ovde održavanje likovnih, muzičkih, književnih i drugih manifestacija, kaže Stanković, uz podsećanje da vatra simbolizuje život i gde je nje ima i života.

-Milić je to spontano započeo. Božja promisao nas je održavala. Usledili su novi sadržaji, duhovno ispunjenje sebe i prostora u kome živimo. Selo postaje sve atraktivnije za život, svojevrsna oaza življenja i tome treba dodati što više kulturnih sadržaja, dodaje naš sagovornik.

Nebo nad „Radovan kulom“ sve češće prolama vatromet sa obližnje livade. To učesnici manifestacije „Mačvanska lila“ žele da svima skrenu pažnju na ovaj događaj, ispred jednog od tri arhitektonska zdanja koja je ugledni slikar ostavio potomcima. Uvereni smo da ga oni razumeju.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa