15. jul 2021.15. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja, Dr nemanja tošković, Milan Stošić i Nikola Belobaba (s leva na desno)

Foto: Glas Podrinja, Dr nemanja tošković, Milan Stošić i Nikola Belobaba (s leva na desno)

U Mineralnim đubrivima zaustavljena proizvodnja zbog remonta sistema

Oduvek smo deo rešenja

Ekološka investicija vredna 3 miliona evra. Radovi na rekonstrukciji postrojenja u dve faza: prva počela 20. juna, kada su zaustavljeni svi proizvodni procesi u fabrici, traje do 21. jula, dok je završetak druge faze planiran do kraja leta. Prema procenama stručnjaka nivo zagađenja otpadnih gasova biće veoma nizak u poređenju sa dozvoljenim vrednostima. Skorašnje pritužbe građana na kvalitet vazduha u Šapcu, u vreme zaustavljene proizvodnje u Elixiru, dokaz da u gradu postoje drugi zagađivači koje niko ne pominje
Remont sistema u Mineralnim đubrivima počeo je 20. juna. Projekat vredan 3 miliona evra biće izveden u dve faze. Sudeći po toku radova, prva faza biće okončana 21. jula, dok će druga biti završena početkom septembra. Troškovi zaustavljene proizvodnje u narednih mesec dana su više od pola miliona evra. Međutim, u Elixiru poručuju da ništa nije vrednije od zdravlja građana, te da su se u ovoj kompaniji oduvek zalagali da budu deo rešenja svih problema sa kojom se zajednica suočava.
Ono što je bitno napomenuti je činjenica da je zbog radova proizvodnja u Mineralnim đubrivima od 20. juna potpuno obustavljena. Fabrika ne radi, ali su i dalje učestale pritužbe građana na kvalitet vazduha u Šapcu. Stoga zamenik direktora za EHS poslove Elixir Zorka, Milan Stošić, poziva nadležne institucije da ispitaju koji su to izvori zagađenja i odakle dolaze promene u kvalitetu vazduha kad proizvodni pogoni stoje.

Redovni remonti, stalna ulaganja u kvalitet
Fabrika je puštena u rad 2013. Godine, pun kapacitet je postigla dve godine kasnije, 2015. Svake godine su u manjoj ili većoj meri vršeni remonti. Po rečima direktora Stošića, ove sezone su u toku je najzahtevniji radovi do sada.

Svetski standard
U Elixir Zorka zaposleno je oko 400 ljudi, među kojima veliki broj stručnjaka - 59 visokoobrazovanih i 23-oje sa višom školom, a među njima je čak 47 inženjera. Ceo poslovni sistem Elixir-a danas ima više od 1.600 radnika. Proizvodi se izvoze u 72 zemlje sveta. Odnosno, 70 odsto proizvodnje je namenjeno inostranom tržištu i prolazi strogu kontrolu kvaliteta i poštovanja standarda.


-Investicije su ekološke prirode, i one su nam jako bitne kako bi ostvarili zacrtane ciljeve u prethodnom periodu- kaže Stošić i dodaje:

Foto: Glas Podrinja


- Od početka rada fabrike pa do 2019. godine nije bilo pritužbi građana na kvalitet vazduha u gradu. Ove pritužbe su počele krajem avgusta 2019. godine. Kako su sva merenja našeg uticaja na kvalitet vazduha sve vreme u okviru dozvoljenih graničnih vrednosti, uzroke smo povezali sa promenjenim meteorološkim uslovima, zbog čega smo uradili akcioni plan i obavezali se građanima da ćemo investirati u dodatno unapređenje tehnološkog procesa. Tada smo pokrenuli ovaj veliki projekat koji se sada realizuje i čime usvojeni akcioni plan u potpunosti ispunjavamo. U međuvremenu smo kupili meteorološku stanicu i u nepovoljnim uslovima zaustavljali proizvodnju, ugradili demister i opremu za dodatno sniženje vrednosti emisije.

- Projekat na kojem trenutno radimo definisan je u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju skrubera, predispirača i nadogradnju, produžetak postojećeg emitera, dok je u drugoj fazi predviđeno postavljanje ispirača granulatora. U ovih dana aktuelnoj fazi remonta primenili smo škotsku tehnologiju, bazni inženjering i tehnologiju koju su razvili inženjeri Elixira u saradnji sa inženjerima novosadskog Univerziteta- ističe dr Nemanja Tošković, industrijski koordinator za proizvodnju mineralnih đubriva, menadžer ekoloških projekata, i kaže da je prva faza veoma zahtevna, jer je neophodna izuzetna koordinacija tokom same nadgradnje i objašnjava da je u drugoj fazi predviđen ispirač granulatora, osmišljen po francuskoj tehnologiji.

Ponosni smo na ovu investiciju u unapređenje sistema prečišćavanja gasova i smatramo je svojom obavezom prema građanima, jer smo fabrika u istočnoj industrijskoj zoni koja je najbliža gradu. Nakon ove investicije naš uticaj na kvalitet vazduha će biti sveden na minimalne vrednosti


Mokri filteri, emisije na veoma niskom nivou
Remont podrazumeva ugradnju dva skruberska sistema, ili mokra filtera.

- To znači da ovi filteri koriste skrubersku tečnost za apsorciju gasova koji nastaju tokom procesa proizvodnje, objašnjava Nikola Belobaba, direktor proizvodnje u Mineralnim đubrivima i nastavlja:
- Nečistoće koje se jave apsorbuju se u skruberskoj tečnosti, ona ih vezuje i kroz sistem recirkulacije, vraća ih u proces proizvodnje. Tako se postiže pranje gasova koji se emituju na emiteru.

- Ponosni smo na ovu investiciju u unapređenje sistema prečišćavanja gasova i smatramo je svojom obavezom prema građanima, jer smo fabrika u istočnoj industrijskoj zoni koja je najbliža gradu. Nakon ove investicije naš uticaj na kvalitet vazduha će biti sveden na minimalne vrednosti. Smatramo da na ovaj način dajemo doprinos i primer odgovornog ponašanja- dodaje Stošić.

Pritužbe građana
Mineralna đubriva ne rade duže od 20 dana, međutim svakodnevne pritužbe građana na kvalitet vazduha se nastavljaju, poslednjih dana uz obraćanje Gradonačelniku Šapca i upozorenje na alarmantno stanje po pitanju zagađenja vazduha i intenzivan rad zone. U ovom dopisu pozivaju se nadležni da utvrde izvore zagađenja, čemu se i u Elixiru pridružuju.

- Za vreme remonta i svih ovih radova proizvodnja je zaustavljena, još od 20. juna. Po pitanju sumnji u izvođenje remonta i optužbi izrečenih na društvenim mrežama da Elixir radi noću – moramo da naglasimo da je remont fabrike i ugradnja ovakve opreme izuzetno kompleksan posao, koji zahteva kompletno zaustavljanje proivodnje. Dakle, nema proizvodnje, nema nikakvog uticaja na kvalitet vazduha od strane Elxira. Ako su pritužbe građana opravdane, važno je utvrditi ko su izvori zagađenja vazduha. Ovo je važno i zato što će se i posle naših aktivnosti to, očigledno i dalje ponavljati, a mi ne želimo da oči svih i dalje neopravdano budu uprte u nas- ističe Stošić.

Foto: Glas Podrinja


Otvoreni za saradnju
Poslednje dve godine, Elixir je bio jedini optuživani krivac za aerozagađenje u gradu. Kako navode u fabrici, istrpeli su brojne uvrede i optužbe izrečene na njihov račun i na društvenim mrežama i medijima.

- Mislimo da je sada svima jasno da su te optužbe bile neopravdane. Ostajemo otvoreni za konstruktivnu saradnju i dijalog sa lokalnom samoupravom, svim akterima civilnog sektora i predstavnicima građana jer je kvalitet vazduha koji dišemo naš zajednički cilj i interes - ističe Stošić.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa