15. jul 2021.15. jul 2021.
Slava proslavljena  uz pesmu i igru
Petrovdanski dani u Vladimircima

Slava proslavljena uz pesmu i igru

Petrovdanski dani su počeli sportskim takmičenjima. Turnir u malom fudbalu trajao je punu sedmicu, a pobedu je odnela ekipa iz Lojanica. Deca Predškolske ustanove „Suncokreti“ Vladimirci nadmetala se u veštini vožnje bicikala, a najuspešniji su dobili prigodne poklone. Posebna atrakcija večeri bila je ogledanje snaga roditelja u nadvlačenju konopca. U konkurenciji više ekida i veoma neizvesnoj borbi pobedu je odnela ekipa iz Debrca
Krsna slava opštine Vladimirci i Crkvene opštine Vladimirci proslavljena je prigodno tradiciji u hramu svetih apostola Petra i Pavla svečanom liturgijom i sečenjem slavskog kolača.

Petrovdanski dani su počeli sportskim takmičenjima. Turnir u malom fudbalu trajao je punu sedmicu, a pobedu je odnela ekipa iz Lojanica. Deca Predškolske ustanove „Suncokreti“ Vladimirci nadmetala se u veštini vožnje bicikala, a najuspešniji su dobili prigodne poklone. Posebna atrakcija večeri bila je ogledanje snaga roditelja u nadvlačenju konopca. U konkurenciji više ekida i veoma neizvesnoj borbi pobedu je odnela ekipa iz Debrca.

Priliku da svoje umeće pokažu imali su i majstori igre na 64 polja, učešće je uzelo 28 igrača, a pobedu je odneo Draško Beguš iz Šapca.

Petrovdanske dane je obeležilo veče pesme igre i vedrog raspoloženja. Nastupili su mladi iz KUD-a Krajine, Banovaca, Mačve i uzornog domaćina folklorne sekcije Biblioteke „Diša Atić“ iz Vladimiraca.



Predhodno skup je otvorio Predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić, izrazivši zadovoljstvo što su organizovani ovi dani, i što su učešće uzeli Srbi iz regiona, poželevši da to pređe u tradiciju.
Predsednik Saveza srba iz regiona i Narodni poslanik Miodrag Linta bio je vidno oduševljen skupom. Istakao je da predvođeni svojom crkvom možemo sačuvati srpski duh i tradiciju u dobrom delu poštujući ono što je uradila opština Vladimirci koja je prihvatila više od 3000 ratom pogođenih građana, a udomila oko 1000.

Pevalo se i igralo, a učešće je uzeo i književnik bivši Ministar kulture Republike Srpske Krajine Mićo Jelić Grnović prigodnom besedom.

A da veče ostane za nezaborav pobrinuo se trubački orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte, pobednik Guče iz 2018. godine.

I uoči Petrovdana viđen je kulturno umetnički program, u hramu i porti prigodna služba i duhovni program, a paljenje lila ispred porte prenelo se na ulice varošice.
Sudeći po svemu viđenom Petrovdanski dani zaslužuju najbolju ocenu.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa