15. jul 2021.15. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

SVEČANO PROSLAVLjENA SLAVA SABORNOG HRAMA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA

Svetila dok postoji svet

Danas je svečano proslavljena slava Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio vladika Lavrentije, prisustvovao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sa saradnicima, gosti i vernici.

- Svim sugrađanima želim srećan praznik, da ga slavite na mnogaja ljeta, u dobrom zdravlju i radosti i da vam Gospod podari nebeske darove, blagoslovio je vladika Lavrentije.
U toku liturgije, rukopoložen je đakon Rade Mihailović u čin sveštenika.

- Ovo je veliki, poseban dan u mom životu, koji sam čekao 14 godina kao đakon najpre u Majuru, a potom u Sabornom hramu. Nadam se da će Gospod uslišiti moje molitve i dati mi snage da vodim svoje parohijane na duhovnom putu, rekao je sveštenik Mihailović.

Nakon liturgije, usledio je ophod oko hrama i rezanje slavskog kolača.

- Ovo je veliki dan za ovaj hram i verni narod, za naš grad i celokupnu hrišćansku crkvu kroz istoriju do kraja sveta. Sveti apostoli Petar i Pavle prvovrhovni su apostoli zato što su se izdvojili od drugih apostola, među velikima, veći. Apostol Petar je među dvanaest Hristovih apostola, a Pavle je trinaesti apostol zato što je ušao u apostolstvo nakon Hristovog vaznesenja, rekao je prota Miloš Petrović.

Uz ovaj praznik vezuju se lepi, narodni običaji, kao što je paljenje petrovdanskih lila.

- Običaje treba negovati i čuvati ih, ali je vera pretežnija. Običaji dođu i prođu, a vera stoji. Vera je temelj i putokaz našeg života, a apostoli Petar i Pavle su svetiljke koje nam pokazuju u kom smeru bi trebalo da hodimo i kako bi trebalo da se odnosimo prema Bogu i jedni prema drugima. Svetila vere, sveti apostoli Petar i Pavle, postradali su u Rimu, krajem sedme decenije 1. veka, u vreme progona hrišćana od strane cara Nerona. Od prvih vremena posle stradanja, crkva ih je proslavila i prihvatila za svete, za ljude koji su Hristovu veru proneli širom tada poznatog sveta zbog čega ih slavimo i danas i slavićemo ih dok postoji svet, dodao je prota Petrović.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa