15. jul 2021.15. jul 2021.
DOGAĐAJI

Nikad zaboravljen 7. juli 1941.

Pre 80 godina buntovnički narod – Srbi – prvi u porobljenoj Evropi, pobunio se protiv fašizma i Hitlerove hegemonije, i to baš na Ivanjdan, 7. jula 1941. na vašar u Beloj Crkvi, opština Krupanj. Taj buntovnik sa još nekoliko svojih istomišljenika i rodoljuba bio je Žikica Jovanović – Španac, borac sa španskim iskustvom.

Buntovna Srbija nikada nije mirovala, stalno se borila za svoju slobodu, dizala ustanke i bune samo da bude svoj na svome. U svim tim bunama i ustancima Mačvani, Rađevci i drugi bili su stalni učesnici. Tako je bilo i 1941. godine. U Drugom svetskom ratu njih osmorica boraca iz ovog kraja “zaradili” su najveće boračko zvanje – NARODNI HEROJ, a osamnaestoro su kao prvoborci “Spomenicu 1941.”
Slobodarski duh naroda ovog kraja iskazuje se svake godine okupljanjem na mestu gde je Žikica Jovanović ispalio prvi ustanički hitac i pozvao sve rodoljube na borbu protiv okupatora, u Beloj Crkvi ispod istorijske lipe. Tu se okupljaju građani i brojni gosti iz više krajeva bivše Jugoslavije, da se sete palih boraca i da polože venac. Iz Šapca bilo je preko dvadeset građana u organizaciji Gradskog SUBONOR-a, koji su takođe položili venac.

Sve prisutne, kao domaćin pozdravio je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović i vrlo prigodnim rečma govorio o 7. julu i ovom kraju i borbi za slobodu.

Činjenica je da je vreme veliki faktor u životu uopšte i da se tokom vremena mnogi problemi rešavaju. Narodni ustanci iz 1804, 1815. i 1941. godine svi su u istom rangu, sa istim ciljem dizani i sa svim onim što nosi svaki rat. Mi danas dosta svečano obeležavamo Prvi i Drugi srpski ustanak, što je normalno. Ovaj treći ustanak iz 1941. godine nekako gubimo neopravdano dah, dosta skromno ga obeležavamo, neki mediji ga i ne pominju, sve manje građana posećuje ustaničku Belu Crkvu. Nije za verovati da smo se za 80 godina umorili od sećanja na dela palih boraca za našu slobodu, a rado se sećamo drugih događaja koji nisu u ovom rangu. Zašto?
Na ovogodišnjem obeležavanju jubilarne godišnjice ustanka govorio je i predsednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Kovačević.

U odnosu na ranije godine obeležavanje 7. jula – ove godine po broju prisutnih bilo je relativno skromno ali, ipak, vrlo svečano. Svečanost su uveličali svojim programom dramski umetnik Ljepomir Ivković i operski pevač Oliver Njego, burno pozdravljeni od prisutnih.

Šabačku delegaciju u Belu Crkvu vodio je predsednik GO SUBNOR-a Šabac Vladimir Ninković. Posle Bele Crkve Šapčani su posetili i Tršić.
S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa