22. jul 2021.22. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji

Izgradnja 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva u Šapcu

Grad Šabac jedan je od 19 gradova i opština čiji je projekat ,,Podrška za samostalan život - novi početak” podržan. Projektom je predviđena izgradnja 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva. Kuće će nakon izgradnje biti opremljene neophodnim nameštajem i opremom za domaćinstvo
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i menadžer projekta ,,Podrška za samostalan život - novi početak” Ana Marinković u Klubu poslanika, 19. jula, prisustvovali su ceremoniji dodele sporazuma o donaciji sredstava za realizaciju projekata podrške socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji.
Grad Šabac jedan je od 19 gradova i opština čiji je projekat ,,Podrška za samostalan život - novi početak” podržan. Projektom je predviđena izgradnja 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva. Kuće će nakon izgradnje biti opremljene neophodnim nameštajem i opremom za domaćinstvo.

Takođe, biće primenjene mere aktivne inkluzije za sve korisnike projekta. Evropska Unija ukupno je predvidela 10,2 miliona dolara za realizaciju ovih projekata, a Gradu Šapcu je opredeljeno 740.000 dolara. Period implementacije je 16 meseci.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da pored intenzivne saradnje sa svojom državom, Grad Šabac sarađuje i sa Evropskom Unijom jer je interes Šapčana iznad svega.

Na događaju na kom je obeležen početak sprovođenja projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakli su važnost ovog projekta.

Donacija Evropske unije omogućiće izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju socijalnih stanova i kuća i tako obezbediti krov nad glavom 421 porodici sa oko 1.500 članova. Projekti obuhvataju pripadnike romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invalididtetom i mlade bez roditeljskog staranja.

Uz stambena rešenja, predviđena je i pomoć u obrazovanju, zapošljavanju, samozapošljavanju i pristupu socijalnim uslugama, što osigurava održivost programa pomoći porodicama koje žive u neadekvatnim uslovima i u riziku od siromaštva.

Devetnaest izabranih projekata se realizuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra.

Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.
Kabinet gradonačelnika Šapca/UNOPS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa