13. oktobar 2011.13. okt 2011.
180 GODINA CRKVE SV. APOSTOLA PETRA I PAVLA U ŠAPCU

MESTO BLAGOČESTIVIH

Prošle srede u Narodnom muzeju predavanjima o „Arhitekturi i slikarstvu ikonostasa“Jelene Pjevac i „Uticaju crkve na kulturni život grada“ Kristine Arsenović, kao i izložbom u Biblioteci šabačkoj započeta proslava povodom 180 godina postojanja Crkve šabačke. Dan kasnije u Međuopštinskom istorijskom arhivu prota Marko Pavlović osvrnuo se u svom predavanju na razvoj crkve i sveštenstva u 19. i 20. veku u Šapcu. Svečanost završena u nedelju Svetom liturgijom i koncertom Crkvenog hora „Sveti Jovan Bogoslov“
Proteklih sto osamdeset godina unazad Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla u Šapcu delila je sudbinu svoga naroda. Građena od 1827. do 1831. godine na inicijativu Jevrema Obrenovića njen završetak i opremanje svim potrebnim ukrasima trajalo je sve do tridesetih godina 20. veka. Značajan period, kako je u svom predavanju istakla Jelena Pjevac, bila je sredina 19. veka kada se preduzimaju obimni radovi na podizanju monumentalnog zvonika. Tada crkva dobija i velelepni ikonostas. Ikone za oltarsku pregradu oslikao je Pavle Simić.
Odolevajući vremenu, ratnim stihijama, razaranjima i stradanjima po završetku Prvog svetskog rata pristupa se podizanju porušenog zvonika. Slikar Andrej Bicenko 1931. godine oslikao je zidove crkve, a radovi na popravci, dekorisanju i podizanju spomenika stradalim Šapčanima u crkvenoj porti bili su završeni 1934. godine.
Kao izvor vere, oslonac u dobru i u zlu, Crkva je od svog postojanja imala i kulturno-prosvetnu delatnost koja je posebno bila izražena tokom 19. veka. O duhovnosti, ljubavi prema pisanoj reči, prevođenju i umetnosti Vićentija Rakića, prote Jovana Pavlovića, vladike Gerasima Georgijevića, Mihaila Jovanovića i Gavrila Popovića govorila je Kristina Arsenović iz Biblioteke šabačke. Kako podaci svedoče Crkva je imala velikog udela i u osnivanju Čitališta šabačkog. Takođe je uticala i na početak pozorišnog života i sakupljanje prve muzejske zbirke.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa