22. jul 2021.22. jul 2021.
Kupanje za 200 dinara
TOPLA VODA U ATARU BOGATIĆA ŽIVA ZGODA

Kupanje za 200 dinara

Domišljati domaćini termalnu vodu sa obližnjeg izvorišta usmerili u kanal koji prolazi kroz njihovo imanje. „Jokin grab“, posle dve decenije je prijatno mesto za osveženje i jeftin odmor u raskošnoj prirodi, a neki posetioci komentarišu da je voda lekovita
Ne „pršti“ od luksuza ali jeste prijatno kupanje u kanalu punom termalne vode, odmor i razonoda u debeloj hladovini koju prave rskošne krošnje starih stabala. Banja u sred prostranog atara mačvanskog, okružena njivama pod kukuruzom i tek ovršenom pšenicom. Nazvali su je „Jokin grab“.
Geografski pripada Bogatiću. Od centra ove mačvanske varošice, nekadašnjeg središta Sreza mačvanskog, udaljena je svega četiri kilometra. Odavde nije daleko ni Beograd. Radi se o svega stotinu kilometara.

Ulaznica je svega 200 dinara. Voda u kanalu, koji je u prvom delu popločan, a malo dalje bez toga, prijatna je za kupanje, leti i zimi. Kupača je ipak više leti. Dolaze sa sviju strana. Najviše je starijih iz Šapca i Sremske Mitrovice.

Pominjani kanal prolazi kroz imanje porodice Pršić iz Bogatića. Domišljati i vredni ljudi, pre oko dve decenije usmerili su termalnu vodu sa obližnje bušotine, napravljene u okviru istraživanja nalazišta tople vode u Mačvi u kanal koji prolazi njihovim imanjem. Kanal je uređen u kupalište, a voda je temperature oko 40 stepeni Celzijusa. Neki korisnici su je proglasili lekovitom. Pričaju da su pojedinci slabijeg vida, jasnije progledali, dok su drugi iz invalidskih kolica prohodali. To zvanično nikada nije potvrđeno, niti je ikada rađeno naučno istraživanje, koje bi potvrdilo ili demantovalo zdravstvene ili neke druge moći ove vode.

Tu su vremenom „nikle“ i kabine za presvlačenje. U hladovini, se nalazi dosta drvenih stolova. Hrana je kažu jeftina i tipična mačvanska. Isti slučaj je sa rashlađenim pićem.
Sve u svemu prijatan kutak za opuštanje i odmor.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa