22. jul 2021.22. jul 2021.
NAJTEŽE IGRE DO SADA
OI: MILAN ĐENADIĆ, TRENER U REPREZENTACIJI SRBIJE

NAJTEŽE IGRE DO SADA

Stroge i naporne procedure pre polaska. Stroga, detaljna pravila po dolasku u Tokio. Specifična atmosfera. Fokus na vodu i cilj osvajanja medalje. Isključiti uticaj okolnih događaja na olimpijski nastup
Logično je da su pripreme za Olimpijske igre kompleksne, zahtevaju opsežan plan, analitički pristup, međutim pred ove koje startuju sutra, ta logika se ne odnosi (samo) na treninge i psihološku pripremu, već procedure pred polazak, nametnute zbog nestabilne epidemiološke situacije.

-Izueztno su rigorozne procedure i opterećuju sve pred put. Pravila su stroga po pitanju testiranja pre odlaska, ali i kada doputujemo u Japan. Svako nepoštovanje pravila nam je predočeno kao rizik za oduzimanje akreditacije, uz mogućnost oduzimanja prava učešća na takmičenju – pojašnjava nam na početku razgovora član stručnog štaba kajakaške reprezentacije Srbije Milan Đenadić i trener Strahinje Stefanovića, predstvnika Srbije u jednosedu na 200 metara.

Šapčani od Pekinga
Od osamostaljenja Srbije Šabac su predstavljali 2008. godine Miroslav Đukić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Četiri godine kasnije Veselin Vuković je predvodio rukometaše, Dragana Gladović je nastupala na tekvondo nadmetanju, poražena je na startu, predvodio je trener Goran Petrović, dok je Aleksandar Aleksić nosio nacionalni dres u kajakaškom četvorosedu na 1.000 metara predvođen trenerom Miroslavom Aleksićem. U Riju predstvljali su nas kajakaši: Nebojša Grujić (K2 200), Milenko Zorić (K2 1.000) i Dejan Pajić (K1 1.000), uz trenere Miroslava Aleksića i Uroša Pavlovića- Na mestu selektora rukometaša Slovenije nalazio se Veselin Vujović.


Sve to je uvod u obaveze koje čekaju od prvog minuta u olimpijskom selu. Atmosfera pred početak je specifična na delokom istoku i to ne dobar način. Veliki događaj je u senci virusa i straha.
-Mislim da će ovo biti najteže Olimpijske igre do sada. Biće čudna atmosfera bez publike na borilištima, svakako će nedostajati, jer su i navijači sastavni deo veličanstvenosti sportskog događaja, ali ne samo to. Znamo da nas očekuje svakodnevno testiranje i različite procedure koje su još uvek nepoznanica za sve. Smatram da ćemo svega postati svesni tek kada se smestimo u olimpijsko selo i nadmetanja započnu. Voleo bih da ništa od svega pomenutog ne utiče na naš nastup, odnosno da sve što ne zavisi samo od nas ne ostavi trag tokom takmičenja.

Pravila su pravila, moraju se poštovati. Najbolji otkolon od okolnih događaja za svakog sportistu je fokus na pripreme, treninge.

-Trudim se da sve to ne utiče na mene i iskreno ne osećam psihološki pritisak. Maksimalno sam usresređen na sitnice koje će doprineti boljoj formi Stefanovića. Nemoguće je ostati isključen iz svih okolnih dešavanja, međutim moj fokus je posao, jer Igre nisu samo čast, već i obaveza.
Uprkos svemu uzbuđenje raste i još malo je preostalo do samog takmičenja. Kajak je u završnici Olimpijskih igara, 4. i 5. avgusta. Iako je otvaranje poseban pojam u sportu, oni sportisti koje je program smestio u završnicu OI spektaklu prisustvuju kod kuće, u pauzi između treninga i priprema za put.

pripreme: foto: ruma.rs


-Učešće na Igrama je osećaj za čiji opis, čini mi se, ne postoji dovoljno slikovita reč. To nije samo uspeh, već i ostvarenje sna, ali se ne zadovoljavamo samo učešćem, već želimo nešto više. Sve se odvijalo prema planu, vrlo sam zadovoljan trenutnom formom Strahinje Stefanovića, pred put, pripreme smo sprovodili na više lokacija, od Turske do Slovenije i sada radimo na jezeru Borkovac kod Rume. Imamo odlične uslove na vodi, sve neophodno za kompletan trening. S optimizmom ćemo spakovati kofere i krenuti na daleki put.

Cilj je visok, ali samim tim i motivišući, zove se pobedničko postolje i naša trobojka na jarbolu slave u Japanu.

-Zajednički cilj je osvajanje medalje, plasman na Igre je već veliki uspeh, ali je za veliku karijeru neophodno konstatno težiti višem. Posle osiguranog nastupa, naredni proklamovani cilj je osvajanje odličja i za to je obezbeđena velika potpora. Maksimalnu podršku u svom domenu daju nam Ministarstvo omladine i sporta, Kajakaški savez Srbije, kao i nekoliko kajakaških klubova kojima smo zahvalni na „pozajmici“ njihovih takmičara za sparing partnere Strahinji tokom trenažnog procesa.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa