22. jul 2021.22. jul 2021.
šampioni! foto: vk šabac

šampioni! foto: vk šabac

VATERPOLO: GENERACIJA 2008.

NEPOBEDIVI OPET NA VRHU

Treća uzastopna titula šampiona Srbije, još jedna dupla kruna i još jedan ciklus sa maksimalnim učinkom od kvalifikacija do finala. Ličanin i Mandić predvodili ekipu. Tri meča donela tri sigurna trijumfa Šapčanima
Mladi šabački vaterpolisti rođeni 2008. godine imaju sve predispozicije da (p)ostanu veliki šampioni i u najstarijim kategorijama, a već su u vaterpolo javnosti poznati i prepoznati širom Srbije. Ni najveći ljubitelji takmičenja mlađih kategorija ne pamte ovakvu dominaciju jedna ekipe kao što to čine igrači „Šapca“ u protekle tri godine, odnosno od prvih takmičarskih mečeva u karijerama. Jednostavno, ovi momci su nepobedivi. Predvode ih Nemanja Ličanin i Miroslav Mandić.
Ne samo da osvajaju trofeje, ne samo da imaju maksimalan učinak, već toliko dominiraju u svakom segmentu igre da izgledaju nedodirljivo za sve. Posle osvojenog Kupa početkom ove godine, sezonu su zaokružili šampionskom titulom u Novom Sadu i to kroz tri ubedljive (a kako drugačije) pobede.

Počelo je pobedom nad Novim Beogradom 14:2, vršaci iz domaće Vojvodine savladani su 13:6, da bi na koncu titula bila potvrđena u meču protiv Zemuna gde je Šabac slavio rezultatom 16:6. Bio je to derbi dva tima koja su iz svojih polufinalnih grupa na finalne okršaje doneli maksimalan bodovni učinak. Na konačnoj tabeli Šapčani su postali šampioni sa 15 bodova, pet više od drugoplasiranog Zemuna i trećeplasiranog Partizana. Slede potom: Taš, Novi Beograd i Vojvodina.

Prvo takmičenje Šapčani su imali 2019. godine i ne znaju za poraz, a predstavljaju prvu generaciju koja je mogla da započne trenažni proces u idelno vreme (sedam godina), od prvog dana na Gradskom bazenu.

-Treniramo naporno i oni su taj princip usvojili, ali insistiramo da budu pravi reprezenti kluba i van bazena, da budu dobri đaci, dečaci, kasnije momci na mestu i želimo da sve generacije koje poniknu kod nas budu takve. Insistriamo na timskoj igri, bez oslanjanja na jednog igrača. Ovo su mladi momci koji su naučili da plivaju kod nas, kroz besplatnu obuku, zavoleli su bazen i ostali da treniraju vaterpolo. Imaju potencijal za najviše domete, disciplinu i želju i uz dobar trening, posvećenost i malu dozu sreće većina može ostvariti vredne karijere – rekao je trener Nemanja Ličanin o principima rada u klubu posle osvajanja Kupa u martu tekuće godine.

Put do finala vodi kroz četiri faze takmičenja. Najpre se nadmeću timovi u polufinalu regionalnog nivoa, potom sledi finalni ispit regiona, da bi najuspešniji izborili mesto na polufinalnim turnirima državnog nivoa. Na finalu države mesta ima za šest ekipa.

Kao i u prethodnim ciklusima, Šabac se izdvojio u odnosu na druge klubove tako što je prijavio čak tri ekipe. Nastupali su Šabac 1, aktuelni pobednik, Šabac 2 i Sava, ekipe sačinjene mahom od mlađih igrača. Šabac 2 je uspeo da se kvalifikuje za polufinale države, a vredi podsetiti da je u Kup ciklusu, Šabac dva osvojio četvrto mesto, a Šabac 1, naravno, prvo.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa