13. oktobar 2011.13. okt 2011.
SPORTISTI KOJI SU ODLUČILI DA BUDU AKTIVNI U POLITICI

IZ SPORTA U POLITIKU

Javnost gotovo jednoglasno kaže „ne“, neko ocenjuje kao potez koji donosi više štete nego koristi njima samima, no, sportisti koji se odluče na „transfer“ u politiku kažu da time pokazuju društvenu odgovornost
Političari su ulazili u sport sa željom da dobiju podršku javnosti koja je u najvećem obimu prisutna na sportskim nademtanjima. Upravljanje sportskim kolektivima oni vide kao odličan način da se dokažu kao lideri, i istovremeno pridobiju podršku većeg broja ljudi naklonjenih tom klubu/reprezentaciji.
Političari su deo sporta, ali neretko transfer ide i u suprotnom smeru. Mnogo je vrhunskih sportista, koji po završetku sportske karijere, ili u toku nje, otpočinju političku. Krenimo od fudbala. Ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu sigurno su poznata imena: Žorž Vea, Oleg Blohin, Romario, Bebeto, Miroslav Čiro Blažević, Roman Pavličenko.
Liberijac, najbolji strelac Lige šampiona, i po izboru FIFA, najbolji igrač 1995. godine, osvajač najvećih klupskih trofeja, i jedan od najboljih igrača koji nisu igrali na Mundijalu, Žorž Vea, po završetku karijere, odlučio je da se vrati u svoju državu, razorenu građanskim ratom. Osnovao je partiju pod nazivom „Kongres demokratskih promena“ (KDP) i kandidovao se na predsedničkim izborima 2005. godine. U prvom krugu, Vea je dobio veliku podršku glasača, ali je u drugom ipak poražen od trenutne predsednice Elen Džonson Sirlif. Manjak iskustva i slabiji nivo obrazovanja u odnosu na protivnika, procenjeni su kao ključni za politički poraz velikog fudbalera. Vea i dalje nije odustao od politike, participiraće aktivno i na ovogodišnjim izborima, ali ovaj put kao kandidat KDP za potpredsenika Liberije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa