22. jul 2021.22. jul 2021.
treće mesto srbiji: foto RSS

treće mesto srbiji: foto RSS

RUKOMET: EP ZA JUNIORKE

Bronza za Srbiju, trofej za Lanu

U globalu uspešan učinak i žal za Litvanijom. Jedine koje su porazile šampiona Evrope. Pojedinačno priznanje Lani Mijailović. Tri Šapčanke važnu ulogu, dva puta najbolje na meču
Mlade rukometašice Srbije, juniorske reprezentativke, iz Italije su donele bronzano odličje, zvanje trećih u Evropi u B diviziji, ali nose i žal, jer su kvalitetom i igrom zaslužile verovatno i zlatnu medalju. Ukoliko se pomerimo iz zone subjektivnog, možemo se vezati za objektivnu činjenicu da su one doživele jedan poraz u pet mečeva, da nijedna ekipa nije bez poraza, te da su uspele savladati domaćina i kasnijeg šampiona Italiju. U globalu posmatrano, jedna loša završnica stajala ih je jedinog poraza i to od ekipe koja sigurno nije kvalitetnija.

Nadigravši Italiju u poslednjem kolu grupne faze 26:25 obezbedile su sebi prvu poziciju i naizgled lakšeg rivala u polufinalu. Čekala ih je Litvanija. Iako su veći deo utakmice bile u prednosti, greške i pad koncentracije u poslednjem kvartalu omogućio je Litvankama preokret i pobedu za finale 24:23. Ovaj rezultat je srušio i san o nastupu Srbije u A diviziji narednog ciklusa. Drugoplasirani je savladao prvoplasiranog i u drugom polufinalu, te je i u meču za treće mesto dolazio težak takmac Španjolke. U za mnoge najtežem meču, onom za treće mesto Srbija je nadigrala Španiju 23:22 i zaslužila bronzu.

a. mijailović(foto RSS)


Važan deo ekipe trenera Dragana Markova bile su tri Šapčanke, članice Medicinara stasale u klupskoj školi. Lana Mijailović postigla je ukupno 13 golova na pet mečeva, posebno se istakla u duelu protiv Bugarske kada je proglašena igračem utakmice, a na kraju je učinkom zavredela i vredno priznanje najboljeg levog beka Evropskog šampionata.

-Najpre bih čestitala mojoj ekipi na trudu, zalaganju, borbi, ali ostaje gorak ukus neostvarenog primarnog cilja. Sigurna sam da nam je mesto bilo u finalu, ali je presudilo jako slabih deset minuta u kojima smo grešili, promašivali zicere i na kraju poraženi. Teško je, ali i to je deo sporta i stasavanja. Jako je boleo poraz od Litvanije, te mi je drago da smo uspeli protiv Španije da se podignemo i pobedimo – ističe Lana Mijailović.

Na listi strelaca Srbije se izdvojila kapiten Medicinara Una Obrenović sa čak 31 postignutim golom u pet duela, a osim vodećeg učinka u mečevima protiv Turske i Litvanije, protiv Turske je ponela i priznanje najbolje rukometašice na meču.

Uz dve alternative na bekovskoj poziciji, šabačka rukometna škola je dala i opciju na poziciji pivotmena. Tamara Kojić je vodila tešku borbu na crti sa rivalkama, samo na jednom meču se nije upisala među strelce, a istkla se igrom u odbrani.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa