22. jul 2021.22. jul 2021.
Pavle čuda čini
KNjIGA O PATRIJARHU PAVLU„EVO ČOVEKA“

Pavle čuda čini

U Glasu Crkve nedavno je promovisana knjiga protođakona dr Ljubomira Rankovića “Evo čoveka”, koja je rezultat saradnje Kompanije Novosti i Glasa Crkve.
O knjizi koja je posvećena životu, radu i delu omiljenog srpskog patrijarha, govorili su, pored autora, Jelena Jovović, direktorka izdavačke delatnosti u Kompaniji Novosti i akademik Matija Bećković.
- Pavle čuda čini. S onoga sveta leči ljude i pomaže im. Svaki dan se neko svedočanstvo čuje. I ta knjiga narasta. Ono što je rekao za Vladiku Nikolaja, sada važi za njega: Ako je svet, to ne može zakasniti“, rekao je akademik Bećković.

„Naslov „Evo čoveka“ sam se nametnuo. Ceo život velikog Patrijarha bio je lozinka: Budimo ljudi. To je bio refren svih njegovih reči i beseda, pouka i poruka. A onima koji nisu razumevali izrečeno, svedočio je ćutanjem i svetim životom šta znači biti čovek. Zajedno sa svetim Savom i svetim Vladikom Nikolajem, sveti Patrijarh Pavle je najomiljeniji srpski svetac i najdublja emocija srpskog naroda. Ide čas i već je nastao kada će njegovo ime ukrasiti kalendar svetih Srpske pravoslavne crkve.“


Dr Ranković istakao je da za njega, kao i za većinu pravoslavnih vernika, Patrijarh Pavle predstavlja živog svedoka Božjeg i neprolaznu stvarnost naše vere.
- Prvi put sam ga sreo kao mlad bogoglov, pre više od pola veka, u manastiru Krka, kod Knina. Asketski smiren i svetao, pred mojim očima ukazao se kao živa ikona njegovog imenjaka apostola Pavla. Docnije, dugim nizom srećnih okolnosti, imao sam priliku da često budem u njegovoj blizini, da razgovaram, pitam, polemišem o najdubljim pitanjima smisla i Božjeg promisla o svetu i čoveku, sa uvek pribranom svešću da razgovaram sa živim svecem. Pamtio sam svaku reč, svaki gest čoveka Božjeg i sve brižljivo „slagao u srcu svome“ kao najdragocenije blago, rekao je Ranković.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa