29. jul 2021.29. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Domaći sirevi Gordane Stupar iz Pocerskog Pričinovića

Hrana za zdravlje i dušu

Sir u vinu, sa kajsijama, orahom, alevom paprikom, u maslinovom ulju, krem sir sa začinima. Domaći proizvodi spremljeni uz mnogo ljubavi. Zdrava hrana izvor vitalnosti. Posvećenost i predanost.
Porodica podrška i najveća radost
Vrhunskim hedonizmom smatra se čaša vina uz sir. Ako imate sreće da to bude i proizvod domaće radinosti, onda možete da se prepustite avanturi ukusa u potpunosti i uživate u svakom zalogaju. Da li ste nekada probali sir koji je dozreo u vinu (vinskoj komini)? Ukoliko niste imali priliku da degustirate „pijani“ sir vreme je da svom nepcu priuštite rapsodiju ukusa. Ne, ne morate ići čak do Italije, regije Veneto, gde je ovaj delikates slučajno nastao kada su meštani dragocene koture sira krili tokom rata u vinu. Dovoljno je da posetite porodicu Stupar u Pocerskom Pričinoviću.

Sir traži mir i tišinu
Vredna, snalažljiva Gordana Stupar pokretač je i realizator brojnih ideja u svom domaćinstvu. Kozji sir u vinu samo je deo delikatesa koje vešto pravi, a baš kao što je i najavila priredila nam je gastronomsku avanturu za sva čula. Aromatično, nesvakidašnje, domaće bio bi najprecizniji opis sireva iz radionice naše sagovornice.

-Sve što napravim je pre svega za potrebe porodice, a ono što ostane ide u prodaju. Najvažnije mi je da sve bude prirodno, domaće. Hrana ne mora da bude jednolična, niti da ima uvek isti ukus. Priroda nam je sve dala, a na nama je da te blagodeti iskoristimo na pravi način - kaže Gordana o delikatesima. Priznaje da nije imala ambiciju da uzgaja koze i od njihovog mleka proizvode, ali život je nametnuo drugačiji put.

Foto: Glas Podrinja


-Prvu kozu sam sam kupila kada je majka imala problema sa zdravljem. Bila nam je potrebna surutka, a kako nije bilo lako doći do nje, odlučila sam da je sama pravim. U tom periodu sam uvidela značaj zdrave hrane, pripreme. Moram da priznam da sam i različite seminare pohađala - ističe vredna domaćica dok nam pojašnjava deo procesa pravljenja sira. Neki detalji, ipak ostaju male tajne velikih majstora.

-Sir traži mir i tišinu, vreme. Ne možete ubrzati proces njegovog zrenja, ako želite da to bude prirodno i u potpunosti domaći proizvod. Zbog toga ne idemo na količinu. Osnova je ista, a ostalo je „igra“ i nadogradnja. Možda je i ključni sastojak to što volim to da radim, jednostavnije rečeno ljubav.

Delikatesi na meniju
Sir u vinu, sa kajsijama, orahom, alevom paprikom, u maslinovom ulju deo je ponude porodice Stupar. Posebno je tražen krem sir sa različitim začinima. Kako Gordana ističe veoma je popularan, posebno u Beogradskim pabovima, jer se idealno kombinuje sa zanatskim (kraft) pivom. Ono što joj trenutno predstavlja poteškoću je odnos ponude i potražnje.

-Kako sve radim sama ne mogu dovoljno da proizvedem sira. Želim da povećam broj koza, samo što je to velika obaveza. Deca pomažu, ali zbog obaveza na radnim mestima ne mogu da budu 24/7 angažovana. Trenutno imam 14 koza, jarića. One su osetljive životinje, traže da sve bude čisto, uredno. Svaka promena se odrazi na kvalitet mleka, a zatim i kvalitet sira, jogurta. Pratimo godišnja doba, vreme sazrevanja plodova, tako da je trenutno „nestašica“ sireva zbog jarića, ali kako se jesen bliži tako ćemo nastaviti sa pravljenjem dimljenog sira i onog u vinskoj komini, ali i drugih kombinacija.

Foto: Glas Podrinja


Samo domaći proizvodi
Domaćinstvo Stupar se trudi da proizvodnja bude samoodrživa i da sve što koriste dolazi iz poznatih izvora i njihovog gazdinstva.

-Važno mi je da koze same sebe „hrane“, da nemamo dodatnih troškova kada je njihova ishrana u pitanju. Ne dajemo im koncentrat i sigurno to utiče na sve što radimo. Imamo i plastenik za povrće, te smo veoma angažovani. Bilo bi idealno da dan traje duže.

Baš kao što smo u uvodnim redovima pomenuli, nije uvek neophodno putovanje u daleke i egzotične zemlje kako biste uživali u blagodetima prirode i zdrave hrane. Gordana tvrdi da je Srbija više nego pogodna za proizvodnju kvalitetnih namirnica i idealna za gastronomiju. Iako je rođena i odrasla u Nemačkoj oduvek je želela da se vrati u „svoju Jugoslaviju“. Neobičan porodični put, mogao bi biti povod za neku drugu priču, o borbi, opstanku na našim prostorima, a sve staje u rečenicu „radujte se se svakom danu“.

-Život zna da bude težak, pun izazova, prepreka, ali je lep. Treba uživati u svakom momentu. Teški trenuci dođu, prođu, a one lepe treba zauvek sačuvati i radovati se svakom danu. Sreća je u porodici, njihovom uspehu, zdravlju i slozi. Mnogo toga smo preživeli, ali se fokusiramo na pozitivne stvari. Imamo planove, a o tome kada dođe vreme - zaključila je Gordana.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa